FOTO: Glas Srpske

Predstavnici najstarije populacije u oktobru neće moći da glasaju ni za jednu penzionersku partiju jer se ni Partija ujedinjenih penzionera RS (PUP) Ilije Vujičića, ni Penzionerska demokratska stranka (PDS) Ilije Stevančevića nisu prijavile za učešće na izborima.

Zakonski rok u kojem su stranke morale Centralnoj izbornoj komisiji BiH da podnesu prijavu ukoliko ‘ele da učestvuju na oktobarskim izborima istekao je 25. maja, a nijedna od penzionerskih stranaka to nije uradila.

Lideri penzionerskih stranaka ka‘u da je besparica osnovni razlog zbog kojeg se nisu prijavili za izbore. Ni PUP ni PDS nisu imali po 14.000 KM, koliko iznosi taksa za učešće na izborima za Narodnu skupštinu RS.

Lider PUP-a Ilija Vujičić odbacuje odgovornost za prvo neučešće stranke na izborima od njenog osnivanja i ka‘e da su za to najodgovorniji “papci” koji su u proteklih petnaestak dana izazvali potrese unutar ove stranke.

- Na‘alost, PUP zbog njih neće zvanično učestvovati na izborima. Uprkos tome, mi ćemo pozvati naše članove da u oktobru ostvare svoje biračko pravo i da glasaju za najbolje kandidate, a ne, kao prije četiri godine, za one koji najviše plate. Podsjećam da je Ilija Stevančević uoči prošlih opštih izbora 2014. godine išao okolo i nudio podršku PUP-a svakome ko za stranku plati taksu za učešće na izborima. Taksu je uplatio SDS i Stevančević se prodao toj partiji za kompenzacioni poslanički mandat, da bi odmah na konstitutivnoj sjednici pristupio vladajućoj koaliciji i postao “papak”, čime je bacio ljagu na kompletnu penzionersku populaciju - ka‘e Vujičić.

On ponavlja i da je njegova nedavna smjena sa čela PUP-a nelegalna i rezultat rada neformalne grupe članova koja se la‘no predstavlja.

- Sporazum o zajedničkom učešću na izborima koji sam potpisao sa liderom Izvorne Srpske Vitomirom Popovićem i šefom SNS-a Darkom Matijaševićem bio je samo okvirni koji bi postao va‘eći tek nakon što ga usvoje stranački organi. Grupa “papaka” unutar PUP-a je to iskoristila da iskonstruiše moju smjenu - ka‘e Vujičić.

Predsjednik PDS-a Ilija Stevančević potvrdio je da njegova stranka nije imala 14.000 KM za izbornu taksu, ali ističe da će kandidati ove stranke ipak učestvovati u oktobarskoj trci za glasove.

Naši kandidati će biti na izbornim listama neke od vladajućih stranaka, iz čega je jasno i da ćemo svoje članove pozvati da podr‘e kandidate vladajuće koalicije za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH - bio je kratak Stevančević.

Borba za fotelju

Predsjedništvo PUP-a RS prije desetak dana je na vanrednoj sjednici smijenilo Iliju Vujičića i za vršioca dužnosti predsjednika imenovalo njegovu dotadašnju zamjenicu Vinku Pušonja iz Rogatice. Ona je dan kasnije sazvala sjednicu Glavnog odbora na kojoj je potvrđena odluka o Vujičićevoj smjeni.

Međutim, Vujičić je odbacio tu odluku, tvrdeći da ga nije smijenio Glavni odbor, već grupa “papaka” čiji je cilj da onemoguće PUP da izađe na izbore, zbog čega je Pušonja isključena iz stranke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )