FOTO: null

Koliko najstarijih stanovnika u RS ima primanja iznad proseka. Rekorder je stanovnik Banjaluke sa - 1.792 KM, a to je pet prosečnih penzija

Najveću penziju koja se isplaćuje u Srpskoj i iznosi 1.792 marke prima penzioner iz Banjaluke, koju je zaradio u jednoj banci grada na Vrbasu, potvrđeno je "Novostima" u Fondu PIO RS. Ovaj rekorder po visini prinadležnosti svakog meseca na račun dobije penziju vrednu pet prosečnih penzija u Srpskoj, koja iznosi 342 marke!

Pored ovog "rekordera" iz Banjaluke, penzije u rasponu od 1.500 do ove najveće, od 1.792 KM ima ukupno deset penzionera u RS.

Prema podacima Fonda PIO RS, najveće penzije u Republici Srpskoj ostvaruju se u sektoru bankarstva, elektroenergetskog sektora, pravosuđa, telekomunikacija, naučno-istraživačke i nastavne delatnosti (fakulteti, instituti) i zdravstva.

- Korisnici najvećih penzija žive u ekonomski najrazvijenijim i najvećim gradskim centrima Srpske, Banjuluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru - kaže za "Novosti" Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Iako Fond PIO penziju isplaćuje za 255.745 korisnika, oni sa penzijama većim od prosečne plate u Srpskoj, koja iznosi oko 830 maraka, u velikoj su manjini, odnosno ima ih manje od jedan odsto ukupnog broja penzionera.

- Penziju u rasponu od 800 do 1.792 KM, što je u nivou prosečne plate i više, u Srpskoj prima ukupno 2.311 korisnika. Penzije od 1.000 do 1.300 zaradilo je 540 penzionera, a od 1.300 do 1.500 maraka njih 26 - pojašnjava Joksimović.

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS, kaže za "Novosti" da se u Republici Srpskoj ne mogu zaraditi velike penzije, jer se ljudi penzionišu dosta rano ili pripadaju socijalnim grupama.

- Imamo mnogo socijalnih kategorija. Tako u Srpskoj možete dobiti penziju i ako ste radili samo 10 ili 15 godina, ili po nekim socijalnim osnovama, čak i ako niste radili. To su najčešće male penzije koje iznose oko 300 maraka i one mnogo utiču na ukupan iznos penzija u Srpskoj - kaže Rakulj.

On dodaje da se velike penzije najčešće zarađuju u bankarskom i energetskom sektoru, gde su plate dosta velike i gde se uplaćuju i doprinosi redovno za radnike, pa se može zaraditi velika penzija.

Prosečna penzija, svih korisnika, iznosi 342 marke ili 40,8 odsto od prosečne plate, dok prosečna penzija za puni staž osiguranja od 40 godina iznosi 498 KM ili 59,4 odsto prosečne plate. Najniža penzija iznosi 174,44 marke i prima je 17.404 korisnika.

STRUKTURA

OD ukupnog broja korisnika penzija, Fond PIO broji 139.110 korisnika starosne penzije, 76.776 porodične penzije i 39.567 korisnika invalidske penzije, što je, kažu, jako dobra struktura penzija i, između država bivše SFRJ, odmah posle Slovenije, gde je poželjno imati što veći procenat starosnih, a što manji procenat invalidskih penzija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )