FOTO: null

Fond PIO je u 2015. godini izvršio redovnu mjesečnu isplatu svih penzija a s obzirom na činjenicu da se penzije isplaćuju u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Govoreći o redovnosti isplate penzija koje se od januara isplaćuju putem trezora u Fondu kažu da razloga za zabrinutost korisnici nemaju, penzionerima će pare na ruke I ubuduće stizati redovno I ranije. 

Osvrćući se na do sada ostvareno iz Fonda PIO napominju da je akcija “Stop prevarama do penzije pošteno” koju Fond u kontinuitetu provodi još od 2012. godine dala dobre rezultate i u prošloj godini. 

Težište ove akcije bilo je usmjereno ka kontroli invalidskih penzija, u onim slučajevima gdje je postojao osnov sumnje da medicinska dokumentacija nije pribavljena na legalan način, što se u praksi pokazalo kao pun pogodak kažu u Fondu PIO. Ova masovna pojava zabilježena je I otkrivena na području Hercegovine gdje je utvrđeno da su prava na invalidsku penziju ostvarivana i na osnovu falsifikovane medicinske dokumentacije.

Fond je u 2015-oj godini imao i 45.000 pojedinačnih obustava prava na penziju u širem kontekstu akcije STOP, a za četiri godine po ovom osnovu ostvarena je velika ušteda.

Sva prikupljena sredstva pa I ova ostvarena uštedom koju je omogućila ova akcija namijenjena su za redovnu isplatu penzija.

Kontrolama su bili podvrgnuti I korisnici koji su u osiguranju.

Iz Fonda posebno ističu rezultate iz prošle godine kada se broj invalidskih i porodičnih penzija u odnosu na 2014. godinu nominalno smanjio za 1.156 korisnika, dok je rastao broj korisnika starosne penzije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )