FOTO: null

Profesor dogmatike i estetike na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči Zdravko Peno poručio je večeras na predavanju u Bijeljini da su sabranje u Crkvi i oboženje čovjekovo način života koji omogućava očuvanje i obnovu porod

"Nije hrišćanin koji je izdvojen od drugih i naspram Crkve, jer ne možemo živjeti sami za sebe, to je poruka za ljude u ovom vremenu u kojem je dominantan individualizam u svakoj pori ljudskog društva, nažalost i u porodici", rekao je Peno publici u gradskom Centru za kulturu. 

Prema riječima ovog crkvenog mislioca i pisca, imperativ za obnovu porodice i društva je duhovni preobražaj u Crkvi i kroz Crkvu, u životu čovjeka danas i za vječnost kojoj čovjek teži. 

"Srž života je živjeti u Crkvi i postaviti sebi uzvišeni cilj da postanemo manje ili više svetitelji, jer načinom života u Crkvi uzrastamo do mjere rasta i visine Hristove", poručio je Peno. 

Komentarišući božićne običaje kod pravoslavnih, on je rekao da u svim narodnim običajima ima tragova drevne kulture koje ne treba odbacivati, nego Crkva treba da te ljudske običaje ukrasi i hristijanizuje. 

Božićna liturgija je, prema njegovim riječima, vrhunac praznika i njegova srž. 

"Kao što se Hristos ovaplotio i primio ljudsko tijelo, tako i čovjek treba da se obožuje u životu i kroz svu vječnost", zaključio je Peno na predavanju koje je održano na pravoslavni praznik Oci. 

Predavanjem ovog profesora sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" o temi "Crkva-zajednica svetih" završen je ovogodišnji Božićni ciklus predavanja u organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske. 

U okviru Božićnog ciklusa predavanja u Bijeljini je organizovano pet tematskih večeri posvećenih vjeri. 

Na vrlo posjećenim predavanjima publika je imala priliku da čuje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, rektora Bogoslovskog fakulteta u Foči protojereja-stavrofora Darka Đoga, umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija i protojereja-stavrofora Zorana Krstića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )