FOTO: null

PD Semberija godinama unazad baštini tradiciju proizvodnje sjemenske robe za koju ima sve neophodne infrastrukturne predispozicije, koju u kontinuitetu nadgledaju i bodre ljudi iz struke, a na raspolaganju je i doradni centar.

S toga je rukovodstvo poljoprivrednog dobra Semberija ugovorilo sa Institutom za ratarstvo I povrtarstvo Novi Sad ovogodišnju sjemensku proizvodnju koja će biti zasnovana na površini od oko 200 hektara, što je znatno više u odnosu na prethodne godine i koja će biti rasprostranjena na parcelama u Novom Selu i Batkoviću. Prošlogodišnja sjemenska proizvodnja zauzimala je površinu od oko 30 hektara što je veoma skromno podsjećaju u PD Semberiji. Cilj je otpočeti novu sjemensku proizvodnu sezonu u ovdašnjim uslovima s tim da se ne naruši kvalitet.

Prema prvim procjenama, realno je očekivati zadovoljavajući prinos svih sjemenskih vrsta i odličan kvalitet, a s obzirom na činjenicu da se na parcelama PD Semberije iskalilo iskustvo u ovoj vrsti proizvodnje u koju će i ovaj put biti uključeni agronomi ovog poljoprivrednog dobra te oni iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Proizvodnja i dorada sjemena biće skoncentrisani i vršiće se na domaćem terenu dok će se pakovanje sjemena obavljati u susjednoj Srbiji a zatim se hibridi kukuruza proizvedeni na domaćim njivama vraćaju na Bosansko Hercegovačko tržište. U skladu sa ovom praksom i dogovoreno je kaže Trivković da se i proizvode najtraženiji i najzastupljeniji hibridi kukuruza na ovim prostorima, koji su dokazali svoj kvalitet u vremenski nestabilnim godinama.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad već sedamdeset godina ne odustaje od naučnih istraživanja u poljoprivredi iz kojih je proizašla i sjemenska proizvodnja. Danas ovaj Institut pod vlastitom registracijom posjeduje preko 1.000 sorti hibrida svih ratarskih i povrtarskih kultura te na taj način saradnju održava sa 26 svjetskih zemalja među kojima je i BiH. U Institutu očekuju dobar kvalitet ovogodišnjeg sjemena koje će biti proizvedeno na njivama PD Semberije. Akcenat stavljaju isključivo na kvalitet od kojeg najviše i zavisi merkantilna proizvodnja.

Poražavajući je podatak da se 95 odsto sjemenske robe uvozi u Bosnu i Hercegovinu iz koje se ovim putem odliva velika svota novca. Međutim, hrabri činjenica da se na jedinom preostalom državnom poljoprivrednom dobru u BiH namjerava zanoviti sjemenaka proizvodnja i to na površini od 200 hektara što će u velikoj mjeri podstaknuti  dalji napredak i razvoj PD Semberije te popraviti finansijsku sliku ovog preduzeća, a s obzirom na činjenicu da je skoro dvostruko veća Isplativost sjemenske proizvodnje u odnosu na merkantilnu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )