FOTO: pixabay

AMSTERDAM - Holandski istraživači obučili su pčele, koje imaju snažno čulo mirisa, da identifikuju uzorke zaražene virusom korona.

Oni tvrde da ovo otkriće može da skrati vrijeme čekanja na rezultat na samo nekoliko sekundi.
 
Da bi trenirali pčele, naučnici u bioveterinarskoj laboratoriji na Univerzitetu Vageningen su im dali zašećerenu vodu kao nagradu nakon što su pokazale uzorke zaražene virusom korona. Pčele ne bi dobile nagradu ako bi im pokazale nezaraženi uzorak.
 
Profesor virusologije Vim van der Pol rekao da je da su pčele nakon što su se navikle na taj sistem spontano prilazile da prime nagradu kada im je pokazan zaraženi uzorak.
 
“Čim im damo pozitivan uzorak na virus korona odmah im damo i vodu sa šećerom, a pčele tog trenutka prilaze da uzmu tu vodu”, rekao je on.
 
Kada pčela “ispruži svoj jezik sličan slamčici” da popije zašećernu vodu, naučnici kažu da je to odmah znak infekcije virusom korona.
 
Za dobijanje rezultata nakon testa na virus korona potrebni su sati i dani, a u ovom slučaju potrebno je nekoliko sekundi. Ova metoda je, takođe, jeftina.
 
Ovo nije prvi put da se koriste insekti u ovakve svrhe. Američko Ministarstvo odbrane je je devedesetih godina prošlog vijeka koristilo moljce, pčele i ose za detekciju eksploziva i toksina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )