FOTO: Glas Srpske

U Republici Srpskoj je registrovano 3.300 pčelara, ali je taj broj i veći jer postoje i oni koji svoja društva nisu registrovali, iako je to njihova zakonska obaveza, rečeno je danas u Banjaluci, gdje se održava radionica o usklađivanju zakonodavstva Republike Srpske sa EU u ovoj oblasti.

Viši stručni saradnik za agrarnu politiku i međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Slavica Samardžić rekla je da na radionici, osim pčelara iz Republike Srpske, učestvuju i stručnjaci iz ove oblasti iz Hrvatske i Italije, koji će u okviru predavanja predstaviti načine prilagođavanja zakonodavstva sa EU.

Samardžićeva je pozvala pčelare da ispune svoju zakonsku obavezu i izbjegnu inspekcijsko kažnjavanje, kojem su podložni svi koji nisu registrovani.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Saša Dragičević ocijenio je da se pčelarstvo u Republici Srpskoj razvija u dobrom pravcu, te da je pravi momenat da se pravilnici koji se primjenjuju, a koji su proistekli iz osnovnog akta Zakona o pčelarstvu, usklade sa zakonima i pravilima EU.

"Trenutno je najvažnija aktivnost koju radimo uspostava reprocentara u pčelarstvu, testiranje matica pčela, te distribucija marica, kao i praćenje rezultata proizvodnosti", rekao je Dragičević.

Radionicu organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa TAEKS /TAIEX/ programom Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )