FOTO: null

Analize Agencije za bezbednost hrane u BiH utvrdilo je nadavno prisustvo pesticida u narandžama, nektarinama i jabukama na tržištu BiH.

Rezultati su pokazali da je od deset vrsta voća i povrća, kod njih 3,59 odsto potvrđeno prisustvo ostataka pesticida. Materije opasne za zdravlje potrošača pronađene su u dva uzorka nektarina i narandži te jednom uzorku jabuka.

Džemil Hajrić, direktor Agencije, u izjavi za "Avaz" kazao je da je u pet proizvoda utvrđeno prisustvo ostataka pesticida iznad maksimalno dozvoljenog nivoa, od kojih su četiri bila iz uvoza, a jedan domaće proizvodnje.

- Analize na prisustvo 181 aktivne tvari pesticida rađene su po akreditovanim metodama u laboratoriji koji ispunjava norme 17025, što je izuzetno značajno zbog analitičke i pravne verodostojnosti rezultata, primene odgovarajućih inspekcijskih mera te usporedivosti podataka sa zemljama u okruženju i EU. Za svaki uzorak čijom je analizom utvrđena neusklađenost u odnosu na važeće propise, Agencija je dostavila nadležnim inspekcijskim organima preporuke za daljnje postupanje, povlačenje s tržišta – istakao je on.

U 97 odsto uzoraka hrane sakupljene u Bosni i Hercegovini nema ostataka pesticida, pokazalo je istraživanje koje je provela Agencija za sigurnost hrane BiH. Izveštaj je urađen na osnovu 139 uzoraka hrane uzetih iz 20 bosanskohercegovačkih gradova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )