FOTO: null

Prvi zahtjev za odlazak u Sjedinjene Države vlasnika Pavlović banke Sud BiH je odbio, a odgovor na apelaciju Stojanović očekuje u drugoj polovini avgusta.

Još početkom maja ove godine je Miodrag Stojanović, advokat Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke kojem je najprije određen pritvor, a potom i mjere zabrane, zatražio od Suda BiH da se njegovom branjeniku omogući odlazak na liječenje u Sjedinjene Američke Države. Zatraženo je odobrenje uz kauciju Slobodanu Pavloviću, kako bi na 20 dana otputovao, a kao garancija je ponuđena kuća u njegovom vlasništvu.

Taj zahtjev Sud BiH je odbio.

Konvencija UN-a

"Odbili su ga, uz obrazloženje da dijagnoza može podrazumijevati i tretman u nekoj od klinika naše regije. Pisao sam apelaciju na tu odluku Suda BiH i čekam odgovor, koji bi trebao uslijediti nakon 15. avgusta", kaže advokat Stojanović.

U apelaciji, kako kaže Stojanović, naveo je da se nijedna bolnica u regiji ne može porediti uslugom i kvalitetom sa onom u Chicagu, u koju je Pavlović dosad odlazio.

"Naveo sam i kada se neko 30 godina liječi u jednoj bolnici, to znači i da taj doktor ima svu istoriju bolesti i logično da je u prednosti nad bilo kojim drugim ljekarom. U apelaciji sam se pozvao i na Konvenciju o zaštiti zdravlja UN-a, budući da Pavlović kao američki državljanin tamo ima pravo na besplatno liječenje, dok bi ovdje sve morao platiti", istakao je Stojanović.

Dodao je i kako mu je dosta priča o tome ko sve ima veze sa političarima i pravosuđem u BiH, a koje dolaze od onih koji se pokušavaju približiti Pavloviću.

Podsjećamo, vlasnika Pavlović banke prvi je u Tužilaštvo BiH doveo drugi advokat Duško Tomić. S njim je Pavlović prekinuo saradnju nakon što je Tomić istupio u javnost sa tezom da je “vlasnik banke tek kolateralna šteta u cijeloj priči o davanju kredita Miloradu Dodiku za kupovinu vile u Beogradu”.

U akciji Državne agencije za istrage i zaštitu tada su, pored Pavlovića, uhapšeni i bivši direktor Pavlović banke Petar Lazić, referentica Ljiljana Garić i biznismen Blago Blagojević.

Organizovana grupa

Ni sam Dodik u više navrata nije želio kazati kada je podigao kredit od 750.000 evra, poručivši da bi to mogla biti 2007. ili 2008. godina, a na naknadna pitanja novinara o tome da li očekuje poziv Tužilaštva BiH, novinarima je poručio da su dosadni.

Treba spomenuti i to da je suvlasnik vile na Dedinju zajedno sa Dodikom bio direktor Elektroprivrede Republike Srbije Aleksandar Obradović, kojeg je premijer te zemlje, kako je i obećao krajem prošle godine, smijenio s te funkcije u martu 2016.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske, a u to vrijeme premijer Srpske je 2007. preko Pavlović banke prebacio 750.000 evra za kupovinu vile na Dedinju, ali se ispostavilo da je kredit od 750.000 evra podigao tek godinu nakon toga, odnosno da ga nije ni koristio, ali ga je ovjerio pečatom republičke Vlade. Zbog sumnjivih radnji, SDS je podnio krivičnu prijavu protiv tzv. organizovane grupe na čijem je čelu upravo Dodik.

Sam Stojanović se čudi što u ovom predmetu Dodik još nije saslušan, a iz Tužilaštva su ovih dana nekoliko puta istakli kako pritisci na njihov rad neće uroditi plodom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )