FOTO: null

Patrijarh vaseljenski Vartolomej danas će sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem predvoditi liturgijsko obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih, povodom 75 godina od početka njihovog stradanja i ispovjedništva u kompleksu koncentracionih

NJegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej rekao je juče da su jasenovački novomučenici jednako vrijedni kao i prvomučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno.

“Mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog doba čovječanstva koje je nemoguće zaboraviti”, rekao je patrijarh Vartolomej, otvarajući u Zagrebu simpozijum o Holokaustu.

On je pozvao na priznavanje svake nevine žrtve, bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost, na pol i rasu.

“Tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih”, dodao je patrijarh Vartolomej.

Centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih počeće u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, uz veliki broj otačastvenih i gostujućih arhijereja i domaćina Eparhije pakračko-slavonske i njenog episkopa Jovana.

Nakon liturgije, u 13.00 časova u Pakracu će biti osveštano obnovljeno južno krilo Vladičanskog dvora i krsta Svetog Jovana Vladimira – dara mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i njegove mitropolije, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Ovim događajima prisustvovaće član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Eparhija slavonska je nastala zajedno sa obnovom Pećke patrijaršije 1557. godine kada je osnovana prva eparhija na području Slavonije – u Požegi.

Dolaskom patrijarha Arsenija Trećeg Crnojevića, sjedište arhidijeceze, a potom Slavonske eparhije, premješteno je u Pakrac.

Vladičanski dvor u Pakracu je kroz istoriju predstavljao centar srpskog crkvenog, narodnog i duhovnog života u Slavoniji.

U okviru Dvora nalazila se episkopska knjižnica u čijim se fondovima čuvalo 112 “srbulja” koji predstavljaju nezaobilazne spomenike srpske pismenosti.

Tokom vijekova, Pakračko-slavonska eparhija je dijelila stradalnu sudbinu svog naroda, pa je u nesrećnim dešavanjima u prethodnom vijeku veliki dio građevina u cijelosti ili djelimično porušen.

Posljednjih godina se intenzivno radi na obnovi duhovnog života i svetinja srpskog naroda na prostorima mučeničke Slavonije.

Nakon osveštanja obnovljenog južnog krila Vladičanskog dvora u Pakracu, planirana je dalja obnova istočnog krila i opremanje prostora za povratak i vraćanje stare bibliotečke građe i obnova bibliotečkog fonda.

Jedan od znamenitijih Slavonaca je i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle koji je rođen u Kućancima, u Slavoniji, gdje je završio osnovnu školu i pripreme za dalje školovanje imao u Manastiru Orahovica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )