FOTO: null

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je i blagoslovio badnjak, koji je naložen ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, poručivši da vjeruje da će svjetlost gorećeg badnjaka pomoći "svojoj Svetoj crkvi da se sa krstom ujedini i pomoći n

Patrijarh Irinej je prilikom čina blagosiljanja i osveštanja badnjaka rekao da unošenjem Badnjaka u svoje domove pravoslavni Srbi u njih, ali prije svega u svoja srca, unose Hristovu ljubav i svjetlost koja će osvijetliti njihove živote.

"Neka bude svetlost i neka nam je blagosloven ovaj dan", rekao je patrijarh Irinej, koji je predvodio večernju službu.

Govoreći o porijeklu badnjaka, patrijarh Irinej je naglasio da je očito da su Srbi taj "simbol bdijenja" naslijedili od predaka, koji su ga, opet, preuzeli iz stare hrišćanske tradicije."Prema onom što Biblija kaže, nekada je raslo drvo života. Danas to drvo života ne postoji samo u tradiciji jevrejskog naroda nego je kao badnjak prisutno i u Srba i uzima se kao simbol, spomen ljubavi i svetlosti", rekao je patrijarh Irinej.

Večernje sa paljenjem Badnjaka služi se večeras u svim hramovima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Božićnom liturgijom u Hramu Svetog Save u ponoć načalstvovaće NJegovo preosveštenstvo vladika toplički, vikar patrijarha srpskog, Arsenije.

Na praznik Rođenja Hristovog - Božić Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu u 9.00 časova služiće patrijarh Irinej.

Božić, kao najradosniji pravoslavni praznik, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, svetkuje se tri dana.

Za vrijeme Božićnih praznika ljudi se pozdravljaju tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi". Za Božićnom trpezom neizostavni su pogača - česnica i mrsna pečenica nakon posta.

Uobičajeno je da se za Božić nigdje ne ide u goste, već da članovi porodice najradosniji praznik provedu za svojim ognjištem objedinjeni ljubavlju u Hristu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )