FOTO: InfoBijeljina

Patrijarh srpski Porfirije sutra i prekosutra boraviće u Zvorniku. U hramu rođenja Sv. Јovana Preteče, koji obilježava 200 godina postojanja, prvog dana posjete biće služena doksologija.

Dan kasnije, biće osveštan novoizgrađeni hram Rođenja Presvete Bogorodice.
 
Gradnja sabornog hrama u Zvorniku počela je 2008. godine, kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište. Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice i prva je pravoslavna bogomolja koja je na području Zvornika izgrađena nakon skoro dva vijeka.
 
- Mi smo posebno srećni da njegova svetost u dogovoru s našim preosvećenim vladikom Fotijem, i uz blagoslov dolazi na taj veliki praznik za osvećenje , na malu Gospojinu - kaže Vidoje Lukić protojerej stavrofor, starješina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.
 
Vjernici s nestrpljenjem očekuju dolazak njegove svetosti u Zvornik. Posljednja posjeta srpskog patrijarha ovom gradu bila je prije 90 godina.
 
Saborni hram ima pet kupola, a centralana je visoka 33 metra, što simbolizuje godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika visine 55 metara. Hram je dug 20, a širok 19 metara. Građen je po projektu arhitekte dr Dragana Јevtića iz Zvornika.
 
- Ponekad znam da se našalim i kažem ako Pariz ima Ajfelovu kulu, London Big Ben, onda i mi ovdje imamo naš hram koji je postao simbol našeg grada. Hvala svima koji su prepoznali značaj ove svetinje i pomogli izgradnju, počevši od gradske uprave - istakao je Lukić.
 
Iznad ove svetinje, u starom dijelu Zvornika, nalazi se hram Rođenja Sv. Јovana Preteče, ili ''stara crkva‘‘ kako je zovu Zvorničani.
 
Izgrađena je prije dva vijeka, a zvona crkve je darivao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. Pod zaštitom je države sa vrijednim pokretnim ikonama, starim knjigama hrisovuljama i zastavom Srpskog zanatskog društva.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )