FOTO: null

Patrijarh srpski Irinej služiće sutra u crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za Srbe postradale u hrvatskoj akciji ,,Oluja,, iz avgusta 1995. godine, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Na sajtu SPC navodi se da će centralno molitveno sabranje, povodom dvadeset godina od progona i stradanja srpskog naroda na području Republike Srpske Krajine /RSK/ i Republike Hrvatske u vojnoj operaciji "Oluja", biti održano sa početkom u 11.00 časova. 

Istog dana u 12.00 časova oglasiće se zvona sa svih hramova u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj. 

Patrijarh Irinej uputio je poziv arhijerejima SPC da 5. avgusta u svim hramovima u gradovima njihovih eparhija nalože da se služi parastos nevino postradalim žrtvama u egzodusu srpskog naroda iz RSK i Hrvatske. 

Arhijereji su pozvani da nalože da se parastos odsluži u 11.00 časova, a da se u 12.00 časova oglase sva zvona na svim hramovima u trajanju od tri minuta. Patrijarh je zamolio arhijereje da po mogućstvu lično odsluže parastos u predviđeno vrijeme. 

Patrijarh je preporučio da se toga dana ne organizuju nikakve proslave ili svečanosti sekularnog karaktera. 

Akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta. 

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgusta 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )