FOTO: null

U bijeljinskoj filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske danas je 16 nezaposlenih lica dobilo “pasoš kompetencija“ koji bi trebao da im pomogne u pronalaženju zaposlenja, po uzoru na praksu u razvijenim evropskim zemljama.

Savjetnik za "pasoš kompetencija" Željko Kusturić rekao je novinarima da savjetovanje za "pasoš kompetencija" počinju još četiri lica, među kojima i bračni par dobi iznad 50 godina. 

"Korist od savjetovanja je u samorefleksiji, da lice sagleda svoj život kroz razne oblasti djelovanja, od školovanja i usavršavanja kroz život, hobije, volontiranje i porodicu, da izvučemo vještine koje lice posjeduje i koje može upotrijebiti za pronalaženje posla", istakao je on. 

Prema riječima Kusturića, od 16 lica koja su do sada stekla "pasoš kompetencija" osam su žene i osam muškarci, a prema povratnim informacija dvoje od njih je već u radnom odnosu, više ih volontira, a svi su nakon savjetovanja osnaženi da aktivno tragaju za zaposlenjem. 

Prema starosnoj strukturi, šest vlasnika "pasoša komopetencija" su lica starosne dobi do 30 godina, troje do 40, četvoro do 50 i troje je starije od 50 godina. 

Savjetovanje za "pasoš kompetencija" lica mogu da prođu ako su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i aktivno traže posao. 

Među polaznicima je do sada bilo 10 lica sa visokom stručnom spremom, dvoje sa višom i četvoro sa srednjoškolskim obrazovanjem. 

Projekat se provodu u saradnji sa njemačkom vladinom organizacijom GIZ i traje do marta 2017. godine, a Kusturić očekuju da će biti i produžen. 

On kaže da je vrijednost "pasoša kompetencija" prikazana poslodavcima na prezentaciji u Privrednoj komori decembra prošle godine, a ove godine planirana je i nova velika prezentacija za 100 poslodavaca koji treba da se upoznaju sa projektom i svim koristima koje poslodavci imaju sa licima koja su stekla "pasoš kompetencija".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )