FOTO: Srna

Sistem zajedničkog odlučivanja o najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima BiH nalazi se u potpunom rasulu, o čemu najbolje svjedoči prelijetanje američkih bombardera preko teritorije BiH bez odobrenja predstavnika Republike Srpske.

Jučerašnji provokativni “niski let” američkih vojnih vazduhoplova iznad gradova u Srpskoj i Federaciji BiH, po vlastitom priznanju, na svoju ruku odobrio je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez. O tome, kako tvrde, apsolutno nisu bili upoznati, niti su za tako nešto dali saglasnost predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo o tome nije donijelo bilo kakvu odluku niti je o tome bilo upoznato.
 
– I nikada na tako nešto ne bih dala saglasnost, ni kao srpski član Predsjedništva, niti u bilo kojem drugom svojstvu – rekla je ona.

Da će novoizabrana vlast na nivou BiH nastaviti sa praksom svojih prethodnika, koji su o važnim spoljnopolitičkim temama i pitanjima djelovali usaglašeno kao “rogovi u vreći”, bilo je jasno već prvih dana nakon što su novi “partneri” preuzeli funkcije.
 
Prije nego što je, praktično, sjeo u fotelju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović je na svoju ruku krenuo na turneju po Briselu i Vašingtonu, gdje je, bez usaglašenog stava sa srpskim članom Predsjedništva, javno lobirao za što brže priključivanje BiH NATO.

Novi ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković prvih šest mjeseci svog mandata takođe je “ukrasio” izjavama i stavovima koji nisu usaglašeni na nivou zajedničkih institucija, prije svega po pitanju uključivanja BiH u zapadnu vojnu alijansu. Prije nekoliko dana Konaković je, takođe, u posjetu primio kontroverznog ambasadora Ukrajine za BiH, Vasilja Kiriliča, te mu obećao da će BiH nastaviti da pruža podršku Ukrajini u sukobu s Rusijom. S druge strane, zvanični stav Republike Srpske o tome je da BiH treba da zadrži apsolutnu neutralnost.

Ministar odbrane Zukan Helez već mjesecima puni novinske stupce zbog potpune samovolje u donošenju odluka koje se tiču oba entiteta, a sve je “začinio” priznanjem da je lično dao dozvolu američkim bombarderima za pokazivanje sile na nebu iznad BiH.

Profesor geopolitike Srđan Perišić za Srpskainfo kaže da navedeni primjeri, kao i brojni  drugi slučajevi iz bliže i dalje prošlosti, pokazuju da zajedničke institucije na nivou BiH postoje samo formalno.
 
– To je potpuno očekivano i ne predstavlja iznenađenje. Samostalnu politiku ne vode ni Bećirović ni Konaković ni Helez. Oni samo izvršavaju naloge iz Vašingtona i Brisela. To moraju da rade, jer su za dolazak na vlast morali da prihvate uslove Zapada. To znači potpuna kooperativnost i oni su to prihvatili – tvrdi Perišić.
 
Zbog toga su, dodaje, vlasti u Republici Srpskoj doslovno primorane da vode odvojenu spoljnu politiku jer, kako ističe, nema bilo kakvog dogovora o zajedničkom nastupu na nivou BiH.
 
– Odgovor na takve postupke bošnjačkih predstavnika je Dodikova posjeta Moskvi i to što je premijer Višković otišao u Italiju. Republika Srpska mora graditi svoju spoljnu politiku, ako već ne može na to da utiče u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara. Druge opcije ne postoje – smatra Perišić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )