FOTO: null

Košarkaši Crvene zvezde oborili su rekord ABA lige, jer su ligaški dio takmičenja završili sa samo jednim porazom i tako su nadmašili najbolji sopstveni skor do ovog momenta, kao i vječitog rivala Partizan.

Upravo su "crno-bijeli" nanijeli jedini poraz ekipi Dejana Radonjića i to poslije više od godinu. Zanimljivo da je tim sa Malog Kalemegdana niz nepobjedivost započeo poslije prošlosezonskog poraza od Partizana od 81:86, a istim rezultatom meč je završen i ove sezone. Zvezda je u posljednjem meču ligaškog dijela pobijedila Budućnost sa 82:66 i tako zakazala polufinalnu seriju sa istim protivnikom. Mornar je popravio skor pobjedom protiv MZT-a u Skoplju sa 69:63. Drugi polufinalni par čine Cedevita i Partizan, a svoj duel igraju u subotu od 19 časova, dok će Zvezda i Budućnost na teren dan kasnije u isto vrijeme. Polufinalne serije igraju se na dva dobijena meča.

- Rekord ostaje zapisan, ali mi u ovom trenutku ništa ne znači dok ne osvojimo ABA ligu. To je cilj i sve što smo do sada uradili neće značiti ništa ako ne uspijemo doći do titule. Nadam se da nećemo imati probleme sa povredama i izostancima. Insistiram da se u nedjelju vidi prava Zvezda, na svim mjestima, a ne samo na terenu. Moramo da se skupimo u ovom trenutku, publika ima obavezu da napuni dvoranu ukoliko želi i naredne sezone da gleda Evroligu - rekao je trener Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Pred njegovim igračima je veoma težak posao, jer će u narednih 13 dana odigrati čak pet utakmica, jer ove i iduće sedmice igraju tri meča Evrolige, a poslije toga im slijedi revanš sa Budućnosti.

Cedevita ima prednost domaćeg terena protiv Partizana, a oba puta ove sezone izašla je kao pobjednik protiv beogradskog kluba. Pogotovo je imala lak posao u Zagrebu, a iako "vitamini" nemaju vruć domaći teren, svakako su u prednosti, jer im je mnogo lakše igrati kod kuće nego u paklenoj atmosferi koju prave navijači Partizana. Suvi kvalitet je na strani hrvatskog predstavnika i Rajan Boutrajt je individualno najkvalitetniji napadač među bekovima. Ne smije se tu izostaviti ni plej Budućnosti Markus Vilijams, ali samo kada je motivisan i željan košarke, što ove sezone nije bio čest slučaj.

Prvi dio sezone obilježio je sadašnji centar Darušafake Ante Toni Žižić, koji je u dresu Cibone dominirao parketima regionalnog takmičenja, ali u redovima trofejnijeg zagrebačkog kluba nisu uspjeli da odole turskom novcu. To je natjeralo Aleksandra Petrovića da napusti klub i od tada je Cibona doživjela drastičan pad i ispala iz trke za plej-of. Amerikanac Pjer Džekson je na mjesec i po podigao kvalitet Cedevite na viši nivo, ali je brzo otišao nazad u Ameriku sa nadom da će se izboriti za NBA ugovor. Statistički MVP lige je centar Olimpije Nikola Janković, čija bi valorizacija bila značajno veća kada bi bar malo upristojio procente sa linije za slobodna bacanja, jer je ligu završio sa 48,5% uspješnosti. U idealnu petorku ušao je Zvezdin trio Stefan Jović, Čarls Dženkins, Marko Simonović, kapiten Partizana Novica Veličković i centar Cedevite Miro Bilan.

Ubjedljivo najveći nacionalni koeficijent ima Srbija (16,25), koja će i naredne sezone imati četiri predstavnika, a na dva kluba ostaće Crna Gora (14), jer je bila bolja od ostalih zemalja. Od takmičenja se oprašta Krka i to poslije osam uzastopnih sezona na Jadranu. Neizvjesno je kako će naredne sezone izgledati format takmičenja, jer je i ove i prethodne godine liga trebalo da bude skraćena, ali se izlazilo u susret Olimpiji koja to na parketu nije zaslužila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )