FOTO: null

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi rekao je da MMF ne želi kazniti poljoprivrednike u BiH, te da nije protiv da im se pomogne.

"Podrška poljoprivrednicima kroz uvođenje plavog dizela ne bi bio dobar potez, jer bi to oslabilo javne prihode, povećalo korupciju, a možda bi osporio Ustavni sud BiH, jer ta nadležnost pripada entitetima, a ne BiH", rekao je Parodi za "Nezavisne novine". 

On kaže da se poljoprivrednicima može pomoći kroz direktnu budžetsku podršku, tako da se u entitetskim budžetima odrede iznosi za tu namjenu, podsjetivši da je u 2016. godini ukupna budžetska pomoć za poljoprivredu iznosila više od 160 miliona KM. 

Kada je riječ o odobravanju naredne tranše kreditnog aranžmana za BiH, Parodi je rekao da su predstavnici MMF-a u Vašingtonu tim povodom imali konstruktivne razgovore sa vlastima u BiH. 

"Rekli smo im da smo spremni sazvati sastanak Odbora čim ispune prethodno dogovorene obaveze", istakao je Parodi. 

On je rekao da na nivou BiH treba usvojiti zakon o akcizama i zakon o osiguranju depozita, a na nivou Federacije BiH amandman na Zakon o bankama, te ostvariti mjerljiv i nepovratan napredak na objavljivanju dubinske analize za "BH Telekom" i "HT Eronet". 

Parodi je pojasnio da produženi aranžman MMF-a podrazumijeva trogodišnji program ekonomskih reformi za BiH koji je odobrio Bord direktora MMF-a u septembru 2016. godine u visini 550 miliona evra. 

"Prvi cilj aranžmana je sprovođenje strukturalnih reformi radi povećanja zaposlenosti i jačanja privatnog sektora. Drugi cilj je omogućiti održivost fiskalnih politika, odnosno staviti deficit pod kontrolu. Treći cilj je održanje finansijske stabilnosti, a banke učiniti sigurnim i jakim kako bi mogle olakšati pristup kapitalu za privatni sektor i osnažiti ekonomiju", istakao je Parodi. 

Govoreći o stanju javnih prihoda u BiH, Parodi je rekao da su budžeti za ovu godinu održivi, te da bi javne finansije bile stabilne uz uslov da dođe do finansiranja MMF-a. 

"Podaci iz prvog kvartala nam pokazuju da su finansije manje-više u skladu s našim očekivanjima, a vlasti su uspjele isfinansirati obaveze putem privatnih kredita tako da su javne finansije u relativnom dobrom stanju. Konačnu ocjenu moći ćemo dati tek kad vidimo kako će finansiranje ići do kraja godine", zaključio je Parodi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )