FOTO: null

Upitna je podrška federalnih parlamentaraca izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti, po kojima oni više ne bi mogli primati i paušal od najmanje 600 KM i platu koja seže i do 3.500 KM.

Dio poslanika, ali i Vlada FBiH, smatraju da treba čekati novi zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, za koji pak nije poznato kada će se naći u parlamentarnoj proceduri.

Izmjene Zakona o platama, kojima se onemogućava profesionalnim parlamentarcima da istovremeno imaju paušal i platu, prije mjesec je u proceduru uputio poslanik Naše stranke Dennis Gratz. Ovo je na posljednjoj sjednici u četvrtak razmatrala Vlada FBiH, koja će Parlamentu uputiti svoje mišljenje.

"To će se urediti novim zakonom o plaćama. Nakon što Ustavni sud FBiH donese odluku o zakonu o državnoj službi FBiH, ići će zakon o plaćama. Nismo protiv da se pitanje plaća i paušala zakonom  dogovori, ali ne može se mijenjati samo jedna točka. Moraju se sve ostale mijenjati", kazao je Mato Jozić (HDZ BiH), ministar pravde FBiH.

Prema podacima iz Predstavničkog doma, paušal poslanicima iznosi 630 KM, a plata se kreće od 2.400 do 2.700 KM, u zavisnosti od radnog staža. U ovom domu ima 85 profesionalnih poslanika. To znači da mjesečno za njihove paušale treba izdvojiti 53.550 KM, a za plate najmanje 204.000 KM, što je godišnje više od tri miliona KM. Dom naroda Parlamenta FBiH ima 47 profesionalnih delegata koji primaju 600 KM paušala, a plate im se kreću od 3.000 do 3.500 KM. Za njihove paušale mjesečno treba 28.200 KM, a plate najmanje 141.000 KM, što je godišnje više od dva miliona KM. Parlamentarci imaju pravo i na druga primanja.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da se Gratz možda nije najbolje snašao jer je novi poslanik, dodavši da paušal nije primanje ni plata, već materijalni trošak za rad s obzirom na to da poslanici nemaju službeni auto, službeni telefon, sekretaricu, kabinet.

"Koristimo svoje resurse. Sve privatno koristimo u obavljanju službe. Paušal je davno uspostavljen kao materijalni trošak za rad poslanika i ne bi bilo u redu da iz svoje redovne plate plaćaju te troškove", rekao je Osmanović.

Kazao je da se pitanje primanja izabranih zvaničnika treba riješiti u skladu sa budućim zakonom o platama, te da se može govoriti o smanjenju plate i paušala.

Da treba ići trendom smanjenja, ali ne i ukidanja, smatra i Elvir Karajbić, šef poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH. Očekuje da će izmjene zakona koje je predložio Gratz biti na dnevnom redu Parlamenta do kraja godine.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, tvrdi da on lično nema ništa protiv ukidanja paušala i smanjenja plate, ali da to treba biti u koordinaciji sa Vladom FBiH i da treba sačekati novi zakon o platama.

Pojasnio je da je potrebno vidjeti prvo sudbinu zakona o državnoj službi, koji je na Ustavnom sudu FBiH, jer se njime rješavaju statusna pitanja rukovodećih državnih službenika i namještenika koji su vezani za zakon o platama u organima vlasti.

"Gratzov prijedlog je više populistički i želja da skrene pažnju na sebe", dodao je Beganović.

Sam Gratz je istakao da je čekanje na novi zakon samo "vadiona" da se ništa ne dira, te da će insistirati na svom prijedlogu.

"Neprihvatljivo je da u ovoj ekonomskoj situaciji profesionalni poslanici primaju i paušal i platu. Nije valjda da je dotle došlo da im treba 600 KM paušala pored plaće koja je pogolema za naše uslove", kazao je Gratz.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )