FOTO: null

Poslanici i ostali zaposleni u Parlamentu BiH lani su koristili službena vozila i dok su bili na godišnjem odmoru, a sumnje revizora izazvala je i velika potrošnja goriva u gradskoj vožnji.

Iako su u revizorskom izvještaju za rad Parlamenta BiH u 2015. godini dali pozitivno mišljenje, revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH su skrenuli pažnju nadležnima i na paušal, usluge reprezentacije sa aspekta transparentnog i racionalnog trošenja javnog novca i izdatke na teret novca klubova poslanika.

Parlament BiH ima 13 službenih automobila, a šest je na raspolaganju članovima kolegijuma dva parlamentarna doma koji imaju pravo da ih koriste 24 časa. Preostala vozila stoje na raspolaganju drugim zaposlenima za svakodnevne službene zadatke.

Ukupni izdaci za vozila iznosili su 113.857 maraka, od čega je na gorivo potrošeno 61.237, popravku i održavanje 20.283, gume 12.430, a osiguranje 13.513 KM. Revizori su naveli da je unaprijeđena evidencija o korišćenju vozila, ali da ona još nije na željenom nivou.

- Uočeno je da internim pravilnikom nije precizno definisano korišćenje automobila za stalnu upotrebu i u vrijeme godišnjeg odmora - navedeno je u izvještaju, uz preporuku da to bude učinjeno.

Revizori su imali primjedbu i zbog evidentiranja velike lokalne vožnje u putnim nalozima, a u nekima je navedeno da je pređeno i više od 100 kilometara dnevno.

Parlament BiH lani je iskeširao skoro 180.000 maraka za dva automobila koja su mu isporučena ove godine. U vozni park je stigao "pasat" plaćen 66.900 i "audi A6" za koji je dato oko 112.000 KM. Riječ je o automobilima koji, prema pravilniku o uslovima nabavke i načinu korišćenja vozila u institucijama BiH, spadaju u višu srednju, odnosno visoku klasu. U slučaju "audija" prekršena su pravila jer automobili skuplji od 100.000 KM mogu da budu kupljeni jedino za potrebe članova Predsjedništva i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Prema nezvaničnim informacijama, skupocjenim "audijem" vozi se zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH Borjana Krišto.

U Sekretarijatu Parlamenta BiH juče nismo uspjeli dobiti komentar na revizorski izvještaj. Prvo su kazali da je sekretar Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marin Vukoja na sastanku i da pozovemo kasnije, a nakon toga se niko nije javljao na telefon.

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da poslanici mogu rezervisati automobil da ih odveze sa jednog sastanka na drugi, a da vozači nakon završenog radnog dana ostavljaju vozila u garažama Parlamenta BiH i ne voze ih kući. Ona je naglasila da nije upućena u to da li su pojedini poslanici koristili službena vozila i na godišnjem odmoru.

Rukovodstvu Parlamenta BiH je skrenuta pažnja i na izdatke za reprezentaciju, odnosno hranu i piće, za šta je potrošeno 116.000 KM. Iako je utvrđeno da na računima uglavnom i jesu hrana i piće, za to ne postoji popratna dokumentacija.

Revizori su ponovo imali zamjerku zbog stare boljke - paušala. Poslanici i delegati u Parlamentu BiH lani su inkasirali skoro pola miliona maraka na osnovu naknade poznate kao paušal, za koju godinama nije utvrđeno šta podrazumijeva. Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je Parlamentu BiH rok do sredine septembra da dostave odgovor na izvještaj.

Javne nabavke

Kancelarija za reviziju institucija BiH iznijela je i primjedbe na javne nabavke.

Revizori su istakli da za usluge hotelskog smještaja prilikom održavanja Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative nije sprovedena procedura javne nabavke iako je vrijednost usluge iznosila 8.644 marke.

Izdaci za službena vozila

  • 61.237 - Gorivo
  • 20.283 - Popravka i održavanje
  • 12.430 - Gume
  • 13.513 - Osiguranje

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )