FOTO: null

Poslanici su završili raspravu o Prijedlogu zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, a čiji su predlagači Šemsudin Mehmedović (SDA) i Zaim Backović (BPS).

Momčilo Novaković iz NDP-a smatra da je ovaj prijedlog zakona primjer kako se može usložniti nešto u BiH i podići tenzije.

Milica Marković poslanik iz redova SNSD-a kaže da ovaj prijedlog nije prihvatljiv za RS jer nije ustavno osnovan, i  da mu nije trebala dati podršku ni Ustavno-pravna komisija.

Nikola Špirić smatra da ovaj prijedlog udaljava od rješenja, te da unutar institucija BiH treba raditi i predložiti rješenje.

Denis Bećirović (SDP) kaže da se ovaj prijedlog u potpunosti temelji na Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i odluci Ustavnog suda BiH.

„Vrlo je važno da se u prijedlogu pominje kontinuitet vlasništva, što je u skladu sa međunarodnim pravom. Jedino kontinuitet ima BiH, to je definitivno. Postoji država BiH, ona ima kontinuitet, entiteti imaju svoje mjesto od 21, novembra 1995.godine, kao dio unutrašnje strukture BiH“, rekao je Bećirović.

Zaim Backović (BPS) upozorio je da bez donošenja ovog Zakona, ne može biti donesen i Zakon o restituciji, te da je donošenje ova dva zakona veoma važno za daljnji put BiH ka EU i euroatlanskim integracijama.

Nikola Lovrinović (HDZ) predložio je zaključak u kojem se od Vijeća ministara traži da nastavi sa izradom Zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom i da ga u roku od 30 dana uputi u parlamentarnu proceduru

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )