FOTO: ilustracija

Crvena zvezda je prošla kroz pariske kapije k'o bos po trnju, rekli bi dušebrižnici za crvenobijelo pojavljivanje u LŠ poslije 26 godina. Uslijedile su salve kritika od onih koji su rijetko kada bili na ''sjeveru'' po kiši, snijegu, oluji. Zvezda je otišla u grad svjetlosti i prošla kroz oluju, uragan. Šta se iz oluje, uragana, može izvući a da nije olupina? Šta ostaje za utjehu poslije potopa?

Utjehe nema, klub iz Ljutice Bogdana nikada se nije tješio, ni poslije prvog polufinala Kupa evropskih šampiona '71 i čudnog revanša u Grčkoj protiv Panatenaikosa, niti poslije finala Kupa Uefe koje je izgubio od Borusije, Zvezda je samo učila kroz te bolne poraze, a bilo ih je itekako do '91 i Barija. Imala je unutar svojih zidina ljude koji su slagali kockice do konačnog slavlja i jedinog takve vrste na Balkanu! Džajić, Cvetković, Mijailović, Cerović i ostali su u ''najboljoj'' jugoslovenskoj ekonomskoj deceniji pokupili fore od moćnih sa zapada, u vremenu koje je bilo privid jugoslovenske ekonomske moći, jer ekonomska moć je oduvijek bila na zapadu, na istoku može biti samo neka statistička greška kao što je slučaj sa Kiom u Slovačkoj u posljednjoj deceniji. Projekat ruskog južnog toka i kineske svile i čelika može biti nada za male na istoku u narednim decenijama.

Do sada nijednog istočnog pobjednika LŠ nije bilo. Zapad čuva svaku svoju moćnu stvar pa tako i projekat LŠ, on je napravljen za velike, mali sa istoka ulaze unutra s vremena na vrijeme. Samo ulaze, bez izgledne šanse da na kraju pomrse račune bogatim! Najbolji primjer je zagrebački Dinamo, i njihovi porazi u LŠ.

Šta Zvezdi ostaje unutar njenih zidina poslije prolaska kroz pariske kapije? Ostaje puna kasa, milionski dug se značajno smanjio, klub se finansijski preporodio, Zvezda ima Terzića, Mrkelu i Milojevića koji su formirali tim i konačno donijeli  evropsku radost Delijama, poslije 26 godina!

Zvezda je u prošlogodišnjem učešću u Ligi Evrope tijesno ispala od CSKA koji je u ovoj fazi LŠ dobio madridskog velikana! Dakle, klub je značajno pomjerio svoje granice u posljednjih godinu i po dana. Ova LŠ Zvezdi i njenim čelnicima može poslužiti samo da se stvar izbrusi , namjera kluba da pomjera granice i dalje. A već ih je pomjerio remijem sa Napolijem koji dobije Liverpul , a Englezi prije toga PSG koji je Zvezdi napravio oluju , slično učinio Barsi (4:0) , Bajernu (3:0) , Seltiku (7:1)..itd. 

Zvezda je ovog trenutka daleko od nivoa LŠ, kao što je bila daleko i 80-tih od ''ušatog'' a ipak ga na kraju unijela u svoj muzej. Fudbal koji smo vidjeli na Parku prinčeva je, za sada, miljama daleko od balkanskog. Igrači PSG, kao što reče Miloje, brzo trče, brzo udvajaju, jednostavno mnogo brže sve rade na terenu.

Kao što je ekonomija Zapada u 26 godina, dok je ovdje bio rat i ostale nesreće, otišla miljama daleko. Približiti se tom nivou vraški će biti teško. Jer igrači kao što su Nejmar, Kavani, Mbape i ostali nikada neće igrati fudbal u nekom balkanskom klubu! Kako da Zvezda nađe momke koji će parirati takvim fudbalskim ''zvijerima'' i približi se velikanima? 80-tih je našla Darka u Makedoniji, Genija u Crnoj Gori , Belodedića u Rumuniji, Robija je Ćiro ''otjerao'' u Zvezdu, Miha je stigao iz Vojvodine... Da li Balkan ima takve danas? Teško pitanje! Ako se negdje i kriju takvi kako ih dovesti prije onih koji jednog takvog plate 100, 200 miliona evra.

Zvezda u narednih pet i više godina teško može do budžeta od 100, 200..miliona evra s kojim se stvari u LŠ mogu pomjeriti! Ali do nekog boda i 900.000 evra, kao protiv Napolija, može! Sve preko toga je bingo! Ostaje Liga Evrope u kojoj srpski klub u narednih pet godina može do finala , jer taj nivo takmičenja za ljude u njoj nije više misaona imenica. To je izgledna realnost za Terzića, Mrkelu i Miloja, ljude koji u posljednjih godinu i po, sa skromnim budžetom, pomjeraju granice i donose radost Delijama!

D.G.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )