FOTO: null

Dan boraca Republike Srpske i Dan Boračke organizacije obilježeni su danas u Bijeljini služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralni spomenik za 1.000 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Semberije.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović rekao je da se ovaj dan obilježava u slavu Prvog srpskog ustanka iz 1804. godine i kao početak stvaranja novovjekovne srpske države na čijim je osnovama građena sloboda srpskog naroda. 

Stevanović kaže da u Bijeljini živi 20.000 demobilisanih boraca i 2.000 porodica poginulih, a program stambenog zbrinjavanja započet 2007. godine uspješno je završen izgradnjom 500 stambenih jedinica za boračku populaciju. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na svečanosti da, osim brige o porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima, u narednom periodu značajniju pažnju treba posvetiti brizi za demobilisane borce. 

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mišo Poletan rekao je novinarima da je do sada mnogo urađeno na zapošljavanju djece poginulih boraca i da se taj proces nastavlja, a posebna pažnja biće posvećena zapošljavanju lica iz ove kategorije koji imaju srednju stručnu spremu ili su nekvalifikovani. 

On je dodao da posao u Bijeljini čeka još 300 djece poginulih boraca, od kojih 70 odsto ima srednju stručnu spremu ili završeno samo osnovno obrazovanje. 

Vijence na spomenik poginulim borcima na centralnom gradskom trgu položile su delegacije Gradske uprave, Gradske boračke organizacije Bijeljine, Organizacija porodica poginulih boraca, Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe", predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )