FOTO: null

Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, koji je jedan od uslova za napredovanje na evropskom putu, biće potpisan danas u Sarajevu nakon što su otklonjene sve prepreke.

Prihvatanjem adaptacije SSP-a stvoreni su uslovi i da Savjet za spoljne poslove EU razmotri zahtjev BiH za članstvo u EU, a to bi se moglo dogoditi već na današnjoj sjednici tog tijela u Briselu.

Adaptirani SSP parafiraće specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark i šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak koji juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je juče da je siguran da je BiH usaglašavanjem SSP-a napravila dovoljan iskorak da bi danas dobila zeleno svjetlo za nastavak evropskog puta.

- Očekujem da će Evropska komisija vrlo brzo krenuti u izradu upitnika koji bi nam dao šansu da brže, organizovanije i odgovornije stvorimo ambijent da do kraja iduće godine dobijemo kandidatski status za članstvo u EU - istakao je Čović.

Komentarišući navode o neispunjavanju svih uslova koje je EU postavila kako bi zahtjev bio ocijenjen kredibilnim, Čović kaže da su traženi formalni uslovi za ovu fazu ispunjeni, ali da je uskoro moguće očekivati nove bez čijeg ispunjavanja BiH neće dobiti kandidatski status.

Prihvatanjem adaptacije SSP-a ponovo se otvaraju vrata BiH da ugovori aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je već usaglašen sa predstavnicima te institucije. Iako adaptacija SSP-a nikada nije pomenuta kao uslov za kredit, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i premijer FBiH Denis Zvizdić i Fadil Novalić uslovili su time potpisivanje usaglašenog pisma namjere, zbog čega je doveden pod znak pitanja aranžman vrijedan 1,1 milijardu KM. Nakon prihvatanja SSP-a iz Sarajeva su počele da stižu izjave koje idu u smjeru da je za kreditni aranžman sa MMF-om potreban usaglašeni mehanizam koordinacije. Odgovor RS je da se ponovo povlači pitanje koje nije uslov za kredit MMF-a.

- Mehanizam koordinacije nema nikakve veze sa MMF-om kao što nije imala ni adaptacija SSP-a - istakla je premijer RS Željka Cvijanović.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kazao je da se ucjenjivačkim politikama treba suprotstaviti. Generalni sekretar PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da nije dobro što bošnjački političari konstantno posežu za uslovljavanjem.

Saglasnost

Adaptirani SSP, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine, usvojilo je u petak na telefonskoj sjednici Predsjedništvo BiH nakon što je RS dala zeleno svjetlo za taj dokument.

Vlada RS je ranije odbacila predloženu adaptaciju SSP-a zbog štetnih posljedica po poljoprivredu i privredne sektore naslonjene na agrar. Odluku je promijenila nakon što su vlasti Njemačke obećale pomoć poljoprivrednoj proizvodnji u toku primjene SSP-a, a štetu će procijeniti Svjetska banka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )