FOTO: null

Iz džepova poreskih obveznika lani je za zakup imovine i opreme za institucije BiH potrošeno gotovo 20 miliona KM, a kirija je plaćana čak i za prostore koji su zjapili prazni.

Osim neiskorišćenih kancelarija problematični su i troškovi zakupa, jer su u mnogim slučajevima dostizali veoma visoke iznose. Kancelarija za reviziju institucija BiH ponovo je skrenula pažnju institucijama da i dalje izdvajaju značajne iznose novca za zakup poslovnih prostora, da kupuju poslovne prostore bez jasno određene strategije i kriterijuma i da ima primjera gdje već kupljeni prostori duže vrijeme nisu useljeni, što ukazuje na to da upravljanje imovinom nije na zadovoljavajućem nivou.

Za unajmljivanje objekata i opreme lani je iz budžeta otišlo oko 19,5 miliona KM, što je za oko 300.000 maraka više nego u prethodnoj godini. U prva tri mjeseca ove godine za te namjene potrošeno je 4,7 miliona KM.

Analizirajući rad institucija u 2014. godini revizori su konstatovali da još nije završen proces njihovog trajnog smještaja, na šta su se obavezale još krajem 2013. godine. Zbog toga su i lani uočene nepravilnosti i neracionalni izdaci kao i prethodnih nekoliko godina. Revizori su utvrdili drastične razlike u cijeni zakupa po kvadratu u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, pa čak i na sličnim lokacijama u istom gradu.

Na listi institucija kod kojih nije bilo sve čisto, kada je riječ o kiriji, je i Agencija za državnu službu, koja je za te namjene potrošila 30.579 KM. Revizori su utvrdili da je kancelarija za kabinet direktora, koji ima tri zaposlena, dislocirana od drugih organizacionih dijelova Agencije.

Revizori su nepravilnosti pronašli i u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, koja je za unajmljivanje objekata i opreme potrošila 112.192 KM. Agencija plaća zakup poslovnog prostora u Sarajevu i Banjaluci, ali su cijene različite više nego dvostruko. Osim toga za zakup prostora za štampariju u Sarajevu plaćaju 2.340 KM mjesečno. Štampariju su naslijedili kao pravni sljedbenik Agencije za standarde i ocjenjivanje u obrazovanju za FBiH i RS.

- Štamparija se godinama ne koristi zbog ekonomske neisplativosti. Agencija je više puta pokušavala da je proda ili pokloni, ali do završetka revizije nisu bile završene sve potrebne aktivnosti za to - naveli su revizori.

Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave za zakup objekata i opreme lani je dala 129.996 KM i to za poslovni prostor koji izdaje fizičko lice. Ugovorom je obuhvaćeno 506,26 metara kvadratnih poslovnog prostora i tri parking mjesta u Sarajevu, s tim da sve obaveze po osnovu poreza padaju na teret zakupodavca.

- Tokom revizije nismo se mogli uvjeriti da je fizičko lice koje je zakupodavac registrovani obveznik PDV-a - navedeno je u izvještaju.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da je problem što je većina institucija u statusu podstanara, ali i to što same pronalaze lokacije koje zakupljuju.

- Očigledno je da jednom broju institucija odgovara ovakvo stanje da bi oni koji njima rukovode dobili priliku da ugovaraju zakup koji je veoma često iznad uobičajene cijene u tom gradu ili dijelu grada - rekao je Novaković.

Savjet ministara BiH je krajem decembra 2013. godine donio odluku o odobravanju kupovine objekata za smještaj institucija u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ukupne vrijednosti 20 miliona maraka, ali su tenderski problemi usporili realizaciju odluke. Posljednja revizija učinka je pokazala da je cijena zakupa po zaposlenom različita od institucije do institucije i da se kreće od šest pa do 57 kvadrata.


Smještaj

Savjet ministara BiH je nedavno usvojio odluku o rasporedu prostorija u zgradi u ulici Maršala Tita u Sarajevu, čime će biti ušteđeno oko 812.000 maraka na godišnjem nivou.

Tu će kancelarije imati Ministarstvo finansija i trezora, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Agencija za javne nabavke, Uprava za zaštitu zdravlja bilja, Kancelarija za veterinarstvo, Direkcija za ekonomsko planiranje, Agencija za osiguranje i Služba za zajedničke poslove institucija BiH.


Nepravilnosti

* neracionalni iznosi zakupnine

* kupovina prostora bez kriterijuma

* institucije imaju po nekoliko prostora

* nije traženo mišljenje pravobranilaca

* Agencija za državnu službu


Kabinet direktora odvojen od ostatka institucije

* Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje

Plaća zakup za štampariju koja godinama ne radi

* Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave

Zakupodavac izbjegava plaćanje poreza

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )