FOTO: null

Postoji mit koji kaže da ne možete da savijete papir više od osam puta. U stvarnosti papir možete da savijate do beskonačnosti, naravno, ukoliko imate dovoljno veliki papir i dovoljno energije. Međutim, postoji jedan mali problem. Ako ga savijete 103 puta

Kako papir može biti debljine svemira?

Odgovor leži u matematici, tj. u jednostavnoj eskponencijalnoj funkciji. Svaki put kada savijete papir, vi duplirate njegovu debljinu. Već kod trećeg savijanja, dobićete debljinu nokta, na sedmom debljinu šake, a na desetom širinu šake.

Britni Galivan uspela je da savije 1.200 metara dugu rolnu papira čak 12 puta, a popularni Mitbasteri sa Diskaveri kanala u svojoj emisiji izveli su eksperiment u kojem su uspeli da papir veličine fudbalskog terena saviju papir 11 puta. Doduše, oba rekorda su zapravo blago kršenje pravila gore pomenutog mita.

Naime, običan papir veličine 216mm x 279mm je nemoguće normalno saviti više od sedam puta. Budući da debljina papira raste geometrijski sa svakim savijanjem, nakon sedmog savijanja papir je jednostavno predebeo da bi se savio bez cepanja. Mitbasteri su uspeli da saviju papir i osmi put, ali opet kršeći pravilo savijanja, tj. menjanjem tehnike savijanja.

Sve u svemu, ukoliko biste imali dovoljnu snagu i dovoljno veliki papir, na 23. savijanju on bi bio debeo čitav kilometar, na 42. stigli biste do Meseca, a na 81. savijajnu vaš papir bi bio debljine galaksije Andromeda. Pri 103. savijanju vaš papir bi stigao do ivice svemira, 93 milijardi svetlosnih godina u prečniku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )