FOTO: null

Dio hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu zapaljen je juče ujutro neposredno prije početka liturgije, a najnoviji u nizu napada na ovaj hram izazvao je nemir i strah među Srbima i naišao na osude zvaničnika RS i Srbije.

Kroz prozor crkvene ostave ubačena je zapaljiva materija, a u požaru koji je potom izbio pričinjena je veća materijalna šteta.

Paroh dolački Jadran Danilović rekao je da su on i vjernici prilikom dolaska na bogosluženje, oko osam časova, osjetili dim iz ostave koja se nalazi u sklopu hrama.

Paroh dolački Čedomir Đelmo rekao je da su, kada su otvorili crkvu, primijetili da je puna dima.

- Sa mnom su bili supruga i radnici. Odmah smo pozvali policiju. Stigli su vatrogasci i vatra je ugašena. Pričinjena je velika šteta, jer su u ostavi stajali kosilica, alat, velike aluminijumske merdevine koje koristimo za crkvu. Čekamo istragu i ne znamo šta se desilo - ispričao je Đelmo.

Porta hrama juče je bila obavijena mirisom dima i paljevine umjesto tamjana. U blizini crkve nalaze se policijske kamere koje su postavljene prije nekoliko godina, ali sveštenik kaže da nisu vidjeli nikakve koristi od njih.

- Prijave policiji za oko 40 napada od 2000 godine nisu dale rezultate, jer uglavnom dobijamo odgovore da su ti slučajevi proglašavani zastarjelim. Ako se bude tako radilo i sa ovim slučajem, za nekih deset ili 15 godina možemo očekivati izvještaj - rekao je Đelmo.

U MUP-u Kantona Sarajevo kazali su da je juče oko 8.10 časova primijećen požar na hramu, a da je lokalizovan oko 8.25.

- Najvjerovatnije je u pitanju paljenje otvorenim plamenom, dakle namjerno je zapaljen. Uslijediće nalaz vještaka protivpožarne zaštite - rekli su iz MUP-a.

Predsjednik udruženja "Povratak" Milivoje Čavarkapa je rekao da je ovaj incident veoma uzbudio sve građane srpske nacionalnosti koji dolaze u ovaj hram.

- Jako su uzbuđeni vjernici koji su danas došli ovdje na liturgiju da se pomole Bogu za ljudstvo, suživot na ovim prostorima. Naišli smo na razočaranje. Ovo nisu učinili vjernici nego ljudi koji pripadaju kriminalnom miljeu - rekao je Čavarkapa dodavši da ova situacija najviše odgovara političarima koji žele po svaku cijenu da dižu tenzije između naroda.

- U Sarajevu i u BiH nema života bez tri naroda. Ovo je poruka da Srbi u Sarajevu nisu poželjni kao konstitutivni narod - rekao je Čavarkapa dodavši da hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu nije jedini pravoslavni hram koji je paljen, pljačkan, oštećen.

- Imamo slučajeve u Binježevu, Kaknju, Visokom, Blažuju, Staroj crkvi, Sabornoj crkvi... Naši hramovi su konstantno napadani i na taj način se stavlja do znanja da Srbi nisu poželjni u FBiH i Kantonu Sarajevo - poručio je.

Hram je u ovoj godini dva puta bio na meti pljačkaša, a oba puta ukradene su ikone.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je "Glasu Srpske" da je sramotno da se u centru Sarajeva, u dane kada Preobraženjski hram u Pofalićima slavi krsnu slavu, on  skrnavi i podmeću požari.

- Sramotno je da je i dvije decenije nakon završetka rata pravoslavni hram legitiman "ratni cilj" za obračun sa Srbima koji su ostali da žive u Sarajevu, onima koji su nekada živjeli u ovom gradu i njihovim vjerskim objektima. To je udar na suživot - istakao je Dodik.

Kazao je da je ovaj događaj loša poruka za bilo kakve dogovore u BiH.

- Tome su doprinijeli i predstavnici Saveza za promjene u institucijama BiH koji zbog svog podaništva stvaraju atmosferu da se srpskom narodu i u Sarajevu i u cijeloj BiH može raditi šta kome padne na pamet. To je tužno - rekao je Dodik naglasivši da bi, da ima volje, ovaj incident odmah bio ispitan i procesuiran.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je juče da Beograd traži hitnu istragu povodom paljenja hrama. On je na konferenciji za novinare u Beogradu naglasio da se nada da se neće ponoviti istraga kao povodom napada i pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

- To su stvari na koje naša država mora da reaguje - istakao je Dačić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac smatra da ista politika koja je zapalila hram Preobraženja Gospodnjeg želi i da ukine RS i da spriječi održavanje referenduma najavljenog u Srpskoj, te destabilizuje situaciju u BiH. Napad su juče osudili iz PDP-a i pozvali nadležne institucije da reaguju i hitno otkriju počinioce.

Svi dobro došli

Čedomir Đelmo je ispričao da je Preobraženjska crkva osveštana 1940. godine.

- Tradicionalno, ovdje se za Preobraženje okupljaju ne samo pravoslavni Srbi već i pripadnici drugih vjera. Ove godine za Preobraženje pod šatorom sam vidio najmanje 50 muslimana. Bilo je i onih koji su zvali putem telefona i pitali mogu li doći. Naravno da su svi dobronamjerni dobro došli i to je uvijek tako i bilo - rekao je Đelmo.

Milanka Mihajlović, koja je juče u hram došla da sa sveštenicima dogovori performans učenika Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva, bila je zatečena.

- Stalno se u ovoj crkvi dešavaju neki vandalizmi. Previše je učestalo da bi bilo slučajno - rekla je Mihajlovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )