FOTO: null

U Srpskoj uhapšena petorica u međunarodnoj policijskoj akciji "VUlf RS"

PRIPADNICI MUP RS uhapsili su u četvrtak pet osoba na području Gradiške u sklopu međunarodne akcije "Vulf RS" i pretresli objekte na sedam lokacija u Gradišci i Laktašima. Uhapšeni su osumnjičeni za nelegalnu trgovinu oružjem prema Švedskoj, koje je dalje, kako nezvanično saznajemo od izvora bliskog istrazi, prodavano arapskoj organizaciji "Muslimansko bratstvo".

Pored hapšenja pet osoba u RS, švedska policija traga za još dve osobe koje se nalaze u ovoj skandinavskoj zemlji. U sklopu iste akcije, koja je pripremana šest meseci, u Švedskoj je u gradu Orebro uhapšen Kemal Cimirotić, državljanin BiH i Švedske. On je, kako nezvanično saznajemo, bio glavna veza za preprodaju oružja iz BiH prema Švedskoj i dalje prema "Muslimanskom bratstvu".

U MUP RS kažu da je akcija rađena po nalogu Tužilaštva BiH na području Republike Srpske.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže za "Novosti", da je organizacija "Muslimansko bratstvo" najbolji kupac oružja na crnom tržištu.

- Oni postoje već skoro 100 godina. Osnovani su u Egiptu i imaju svoje ogranke širom sveta. Njima pripadaju i Al kaida i ISIL. U Bosni i Hercegovini njihov ogranak su "Mladi muslimani" koji postoje na ovim prostorima već 70 godina. Najpoznatiji član "Mladih muslimana" bio je Alija Izetbegović. 

I danas ova organizacija je veoma jaka u BiH - kaže Galijašević i dodaje da je još u SFRJ u sklopu poznate akcije "Trebević" 1983. godine na području Sarajeva, Zenice i Tuzle uhapšeno dvadesetak članova "Mulsimanskog bratstva", jer su nameravali da ruše poredak tadašnje SFRJ.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )