FOTO: null

U saradnji sa Evropolom u akciji "Dragon", u Srpskoj i BiH uhapšeno 56 osoba. Ćiroviću i Andžiću lisice zbog "šverca" migranata sa Kosova

Zoran Ćirović (35) i Mladen Andžić (36) uhapšeni su u nastavku međunarodne akcije "Dragon", usmjerene na sprečavanje trgovine ljudima i krijumčarenja migranata. 

Ćirović i Andžić pali su nakon što su pripadnici MUP RS u Ustiprači kod Novog Goražda zaustavili "sitroen" u kojem se nalazilo pet ilegalnih migranata sa Kosova, dok je još jedan naknadno pronađen u Rogatici.

- Ćirović je prevozio migrante, a Andžić je imao zadatak da mu javlja gdje se nalaze policijske patrole, kako bi ih izbjegao - navode u MUP RS.

U akciji "Dragon", koja je sprovedena u saradnji sa Evropolom, uhapšeno je ukupno 56 osoba, a zaplijenjena su četiri vozila, 13.500 evra i 2.900 dolara. Akcija je realizovana od 9. do 13. oktobra i kako navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH zaplijenjeno je i 112 kilograma duvana, 702 grama droge, 49.000 dinara, sedam mobilnih telefona, te bankovne i SIM kartice.

- Tokom akcije ukupno je kontrolisano 39.461 osoba, 9.138 vozila, šest vozova, 427 autobusa i 850 kamiona na 670 lokacija - saopštila je Direkcija.

U saopštenju se navodi da su operativne mjere bile usmjerene na otkrivanje i suzbijanje nezakonitih migracija, kao i drugih kriminalnih aktivnosti koje ih prate kao što su krijumčarenje nezakonite robe, trgovina ljudima, falsifikovanje dokumenata...

- Inicirano je pet novih istraga koje se tiču ilegalnih migracija, te krijumčarenja droge i cigareta. U operaciji je učestvovalo 16 policijskih agencija iz BiH koje su ostvarile visok stepen saradnje i koordinacije, uz veliki broj zahtjeva za međunarodnu razmjenu informacija - navode u Direkciji.

U Graničnoj policiji BiH kažu da su tokom sprovođenja akcije "Dragon" u ilegalnom prelasku granice u Velikoj Kladuši otkrili četiri Turčina, te uhapsili lokalca koji ih je krijumčario. Naknadno je uhapšen i državljanin Velike Britanije od koga je oduzet veći iznos novca. Tri migranta afroazijskog porijekla otkrivena su u blizini Drine, dok ih je pet otkriveno u Trebinju od čega jedan Libijac i po dva Pakistanca i Kosovca. Zbog sumnje da ih je krijumčario, uhapšen je državljanin Makedonije.

DUVAN U BUNKERIMA

Tokom akcije na graničnom prelazu u Brčkom je zaustavljen "pežo 607", registarskih oznaka Srbije, u kome je otkriveno 112 kilograma duvana.

- Duvan je skrivan u namjenski napravljenom bunkeru ispod zadnjeg sjedišta i na osam drugih mjesta u vozilu. Vozač je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenja robe - rekla je portparol GP BiH Sanela Dujković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )