FOTO: null

Spisak od 35 dosad uhapšenih u akciji ,,Damask,, proširen je za pet imena, pošto su u Velikoj Kladuši danas privedena trojica osumnjičenih za vrbovanje boraca za potrebe Islamske države, dok su tokom vikenda, na graničnom prelazu Hum - Šćepan polje, pala

U Velikoj Kladuši su uhapšeni dvadesetosmogodišnji N.Š., pedesetšestogodišnji A.M. i dvadesetsedmogodišnji Dž.V., a izvršeni su i pretresi, koji su rezultirali pronalaskom zastave Islamske države, plastičnog šablona za oslikavanje obilježja IS, ali i arsenala oružja.

Kako je potvrđeno, nakon pretresa je zaplijenjeno šest ručnih bombi, jedna tromblonska mina, dvije protivpješadijske nagazne mine, te više od 60 metaka različitog kalibra, kao i jedna mačeta.

"Privremeno su oduzeti i mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku", saopštila je Kristina Jozić, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici i izvršili ovu akciju.

Današnje hapšenje ove trojice tek je nastavak aktivnosti koje datiraju od nekoliko dana ranije, nakon što su, zbog sumnje da su pokušali da se pridruže teroristima u Siriji, pali Senad Koštac (23) iz Velike Kladuše i tridesetčetvorogodišnji A.J., a koji je ubrzo i pušten.

Koštac je, kako saznajemo, prvo uhapšen na jednom od turskih aerodroma, i to nakon što je iz BiH otputovao u Podgoricu, te avionom u Tursku, s namjerom da se domogne Sirije.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je on osmislio plan i prikupio sredstva, pa se zaputio prema Siriji kako bi se priključio IS.

Koštac je, nakon hapšenja u Turskoj, deportovan u Crnu Goru, gdje su ga pratili crnogorski policajci, a on se uputio prema BiH, i to u autobusu na relaciji Podgorica - Istočno Sarajevo.

U BiH mu je već bilo "spremljeno" hapšenje, pa je pao na graničnom prelazu Hum - Šćepen polje, gdje je uhapšen i A.J., koji je takođe htio ratovati u redovima IS, ali nije saopšteno kako je on dospio u cijelu ovu akciju policijskih agencija, u kojoj je učestvovao čak i FBI.

"A.J., Koštac, te trojica uhapšenih u Velikoj Kladuši na neki način su povezani, zbog čega su i predmet iste akcije kodnog naziva Damask 4", rekao je naš izvor upućen u istragu.

Dosad su, podsjetimo, realizovane akcije "Damask 1", "Damask 2" i  "Damask 3" i u okviru njih je uhapšeno 35 osoba, dok je, dakle, tokom akcije "Damask 4" privedeno još pet osumnjičenih.

Iz Tužilaštva BiH danas nam je potvrđeno da su, zbog krivičnih djela u vezi s odlascima na ratišta Sirije i Iraka, dosad podignute optužnice protiv ukupno 19 osoba, uključujući i predmet "Bilal Bosnić". Sve optužnice su potvrđene, a Bosnić je već nepravosnažno osuđen na sedam godina robije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )