FOTO: null

Veliki broj radnika iz RS i FBiH, i to uglavnom mladih koji su u Crnoj Gori zarađivali radeći sezonske poslove, mogli bi ovog ljeta ostati bez te zarade zbog novog Zakona o strancima, koji je 1. aprila stupio na snagu u toj zemlji.

Ovaj zakon predviđa da nijedan strani državljanin neće moći dobiti posao ukoliko se na birou nalaze Crnogorci tog profila. Njime Crna Gora želi da doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage. Direktor agencije za zapošljavanje "Spektar" Miroslav Vukajlović rekao je da je Crna Gora tim zakonom donijela stimulativne mjere za zapošljavanje domaće radne snage, ali da je sa druge strane strancima otežala dobijanje radnih dozvola.

"Ovaj zakon u Crnoj Gori imaće dva ključna problema. Prvi je što će radnicima iz RS biti teže da dobiju radne dozvole kako bi otišli da rade u tu zemlju, a drugi je što njihovi poslodavci neće imati dovoljno svoje radne snage koju bi mogli angažovati", istakao je Vukajlović.

On je istakao da bi zbog toga na Crnogorskom primorju vrlo lako moglo doći i do pada kvaliteta usluga.

Slično mišljenje ima i zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić, koji kaže da je Crna Gora pronašla dobar način da zaštiti svoju domaću radnu snagu, ali da treba da omogući i angažman kadra iz drugih zemalja.

"Vjerujem da će se pronaći neko rješenje, jer Crnogorci nemaju dovoljno svoje radne snage koja bi mogla zadovoljiti sve potrebe kada su u pitanju sezonski poslovi", kaže Rajić za Glas Srpske.


Poslodavci

Poslodavci u Crnoj Gori već su zatražili da bude odgođena bar primjena člana Zakona o strancima koji se odnosi na pribavljanje potvrde od Zavoda, kao uslov angažovanja stranaca, jer strahuju da na ljeto neće imati ko da im radi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )