FOTO: null

BIJELJINA- Kod jednog pacijenta iz Bijeljine koji je upućen na liječenje u Banjaluku potvrđen je virus gripa, ali on se oporavio i biće vraćen u bijeljinsku bolnicu, izjavio je Srni direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Siniša Maksimović.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe gradskog Doma zdravlja Zoran Dakić kaže da je od početka oktobra prošle godine do danas u Bijeljini registrovano stotinjak slučajeva sličnih gripu i 600 akutnih respiratornih infekcija. 

"U odnosu na prošlu godinu, u ovoj je sezoni za 10 odsto više oboljenja sličnih gripu, ali je za isti procenat manje akutnih respiratornih infekcija i to nisu alarmantni podaci", rekao je Dakić Srni. 

Prema njegovim riječima, broj akutnih respiratornih infekcija na području grada povećan je u proteklih 15 dana, uz očekivanje da će tako biti nastavljeno i narednih 10 dana, s obzirom na početak drugog polugodišta u školama. 

Dakić ističe da u sezoni gripa treba izbjegavati masovne skupove, češće provjetravati prostorije, uz vlažni postupak čišćenja i upotrebu preparata na bazi hlora, te održavanje lične higijene sa redovnim pranjem ruku i korištenjem maramica za jednokratnu upotrebu. 

On savjetuje da se osoba sa simptomima oboljenja izoluje i liječi u kućnim uslovima, a ukoliko simptomi jačaju da se nakon dva ili tri dana javi ljekaru. 

Dakić je ponovo ukazao i na ogroman značaj vakcinacije protiv gripa, navodeći kao nesvakidašnje da se ovih dana, u drugoj polovini januara, neki sugrađani javljaju sa željom da prime vakcinu protiv gripa, što nije bio slučaj zadnjih pet godina. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )