FOTO: null

Nakon što je dobilo zaštitu UNESKO-a branje trave ive na Ozrenu stiglo je i na poštansku markicu. Pošte Srpske, na inicijativu dobojskoj Muzeja i uz podršku relevantnih institucija, štampale su poštanske markice koje će običaj branja trave ive odnijeti u cijeli svijet.

Poštanska markica promovisana je na vjerski praznik Usjekovanje glave Јovana Krstitelja, kada se ljekovita travka masovno bere na Gostilju, jednom od najljepših ozrenskih vrhova.

Da "trava iva od mrtva pravi živa" uvjeren je i Mitar Dević. Kaže da se već 20 godina uspinje na Gostilj i zbog njene ljekovitosti bere travu ivu.

- Svake godine naberem trave, svake godine malo se zapjeva, prošeta, održavamo našu tradiciju. Neka i mlađi nastave ovako - kaže Dević.

Trava iva raste na strmim padinama Gostilja na nadmorskoj visini 773 metra. Vjeruje se da ima ljekovitost samo ako je ubrana na vjerski praznik Usjekovanje. Zbog toga se prije uspinjanja na sami vrh odlazi u crkvu.

Taj običaj prepoznao je UNESKO pa je branje ive na Ozrenu postalo svjetsko kulturno blago nakon što je uvršteno na listu nematerijalne baštine čovječanstva. Njenoj zaštiti pridružile su se i Pošte Srpske. Pustile su u opticaj markicu sa motivima branja ljekovite travke.

- Izdata je u seriji od dvije poštanske marke od nominalne vrijednosti 1,80 KM i 0,90 KM. Izdato je 15.000 serija,a utor poštanske marke je Božidar Došenović - naveo je Ozrenko Poljašević direktor Pošta Srpske u Doboju.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić izrazio je zahvalnost svima.

- Travu ivu šaljemo u svijet i time vršimo promociju Gostilja, Ozrena, Doboja, Republike Srpske.

Tu nije kraj naporima da se zaštiti branje trave ive. Dobojski Muzej pokenuo je inicijativu kompletne zaštite cijelog prostora Gostilja.

- Očekujemo da Vlada Srpske donese odluka kojom se proglašava Gostilj kao park prirode gdje će tačno i jasno biti definisane zaštitne mjere vezane za prirodne elemente, a i za kulturne elemente koji su vezani za ovu našu vjekovnu praksu - rekao je Nebojša Dragojlović, direktor Muzeja u Doboju.

To bi definisalo pristup vozila i ljudi zaštićenom području, način korišćenja i savjesno branje , pa čak i zasijavanje padina Gostilja travom ivom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )