FOTO: pixabay

Mnoge namirnice sa ovog spiska najčešće se jedu za doručak, iako ne bi trebalo.

Svi smo čuli za frazu koja počinje sa: "Doručak pojedi sam", a dalje glasi: "Ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju". Stoga je jasno da je upravo doručak najvažniji obrok tokom dana, pa ga zbog toga  ne treba preskakati.
 
Međutim, jako je važno šta ćemo prvo unijeti u organizam kad se probudimo.
 
Iako mnogi jedu kaše, peciva, voćni jogurt i slične stvari za doručak iz razloga što je to praktično rješenje, ove namirnice ipak nisu dobar izbor za prvi obrok.

Pecivo
Pecivo sadrži energiju koja brzo uđe u krvotok, pa se isto tako brzo i potroši. Pored toga ima veoma malo nutritivnih vrednosti, a mnogo "praznih" kalorija. Sastojci u pekarskim proizvodima naglo će podići nivo šećera u organizmu, što će dovesti do pada energije u toku radnog dana. Stoga, umjesto peciva za doručak izaberite hljeb od cijelog zrna.
 
Musli ili ovsena kaša
Ovakva "minut" jela spadaju među najpopularniji izbor za doručak, što je i razumljivo. Međutim, musli i ovsene kaše često su prepune praznih kalorija i šećera, poput peciva. Takođe, mnogi proizvođači dodaju u ove proizvode glukozno-fruktozni sirup, što je znatno lošija opcija od belog šećera. Ukoliko ih konzumirate, zamenite ih s onim od cijelog zrna.
 
Palačinke
Brašno od kojih se prave palačinke sadrži jednostavne ugljene hidrate koji izazivaju nagli rast i pad insulina. Stoga, umjesto standardnih "bijelih" palačinki napravite one od heljdinog ili bademovog brašna, s dodatkom voća i meda.
 
Krofne
Ma koliko ukusno zvučalo, krofne za doručak su veoma loša ideja jer su prepune šećera i masti, i više će vam naneti štete nego što će vas usrećiti. Ako vam se traži mešto slatko za doručak, pravi izbor su babane - preslatke, a zdrave. Možete namazati krišku dvopeka biljnim puterom, i preko poređati kolutove banane.
 
Voćni jogurt
Industrijski voćni jogurti su prepuni masti i šećera i nemaju mnogo hranljivih sastojaka. Zato radije napravite sami smuti kod kuće od običnog jogurta, banane i drugog sezonskog voća koje volite. U ovaj miks možete ubaciti i nekoliko kašika ovsenih pahuljica.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )