FOTO: pixabay.com

Postoje različite vrste kafe, ali dvije najzastupljenije su arabika i robusta. Ove dvije najpopularnije vrste kafe se razlikuju po porijeklu, uslovima uzgoja, obliku zrna, ukusu, sadržaju kofeina, načinu upotrebe...

Koja je bolja vrsta kafe zavisi od ličnog ukusa i preferencija. Neki ljudi vole arabiku zbog njenog bogatog i složenog ukusa, a neki vole robustu zbog njenog jačeg i gorčeg ukusa.
 
Postoje, takođe, mješavine arabike i robuste, koje kombinuju njihove osobine i pružaju različite nivoe gustine, ukusa i arome. Najbolje je probati različite vrste i mješavine kafe i pronaći onu koja vam najviše odgovara.
 
Cijena i arabike i robuste zavisi od mnogih faktora, kao što su kvalitet, porijeklo, obrada, prženje, pakovanje i ponuda i potražnja na tržištu.
 
Uopšteno, arabika je skuplja od robuste, jer ima bolji ukus i zahtijeva više njege i pažnje u uzgoju.
 
Prema podacima Međunarodne organizacije za kafu (ICO), prosječna cijena arabike u martu 2023. godine je bila 3,71 dolara po kilogramu, dok je prosječna cijena robuste bila 1,94 dolara po kilogramu. Ove cijene se, međutim, mogu razlikovati, u zavisnosti od sorte, brenda i prodajnog mjesta kafe.
 
Arabika
 
Arabika je najstarija i najkvalitetnija vrsta kafe, koja potiče iz Etiopije. Arabika se uzgaja na višim nadmorskim visinama, od 800 do 1200 m, u hladnijoj i vlažnijoj klimi, sa temperaturama između 17 i 25 stepeni Celzijusa.
 
Arabika ima ravno i izduženo zrno, sa zakrivljenim žlijebom u sredini. Ova vrsta kafe ima finije i slađe tijelo, sa svilenkastim ukusom, većom kiselošću i raznovrsnim aromama, koje mogu biti voćne, cvjetne, čokoladne ili orašaste.
 
Arabika sadrži manje kofeina od robuste, oko 1,2 do 1,5 odsto. Koristi se, uglavnom, za filter kafu i espreso, a najveći proizvođač je Brazil.
 
Robusta
 
Robusta je mlađa i jeftinija vrsta kafe, koja potiče iz zapadne i centralne Afrike.
 
Robusta se uzgaja na nižim nadmorskim visinama, do 900 metara, u toplijoj i suvljoj klimi, sa temperaturama između 20 i 30 stepeni Celzijusa.
 
Robusta ima okruglo i konveksno zrno, sa ravnim žlijebom u sredini. Ima punije i zemljanije tijelo, sa većom gorčinom i manjom kiselošću, prenosi "Politikin magazin".
 
Robusta sadrži više kofeina od arabike, oko 2,2 do 2,7, pa čak i 3,5 odsto. Robusta se koristi uglavnom za espreso mješavine, posebno u italijanskom stilu, kao i za filter kafu. Najveći proizvođač je Vijetnam.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )