FOTO: InfoBijeljina

Iako se ovo voće preporučuje jer ima pozitivan učinak na mnoge naše funkcije, postoji i njegova loša strana koju bismo trebali znati.

Grožđe je poznato po tome što se koristi u vinogradarstvu već vijekovima. Ono sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i mnoge hranljive sastojke poznate po svojim zdravstvenim koristima, piše Stylecraze.

Međutim, prekomjerna konzumacija grožđa može izazvati neke negativne efekte. To podrazumijeva stomačne tegobe, proljev, pretilost i komplikacije u trudnoći.

Kako grožđe može izazvati neželjene efekte?

Grožđe je malo i možete ga konzumirati i previše. Jedna puna šalica (92 grama) grožđa sadrži preko 60 kalorija. Zbog male veličine grožđa možete ga pojesti previše, a to vam dodaje kalorije.

To što jedete velike porcije grožđa redovno, može dovesti do prekomjerne težine.

Kao i većina drugog voća, grožđe sadrži i vlakna, a konzumiranje previše vlakana može dovesti do opstipacije.

Većina štetnih efekata grožđa ima veze s prekomjernim konzumiranjem istog. Iako negativni efekti nisu česti, važno je informirati se o njima.

Koji su loši efekti grožđa?

Salicilna kiselina u grožđu može izazvati problem s probavom. To se događa kada pojedete previše grožđa. A ako pojedete previše grožđa tokom dana, to takođe može izazvati proljev. Prekomjerna težina koju možete dobiti vremenom, još je jedan negativan efekt grožđa.

Može izazvati trbušne probleme

Kao što je rečeno, grožđe sadrži salicilnu kiselinu. Neka istraživanja upozoravaju na netoleranciju na ovu kiselinu, koja se ispoljava upalom gastrointestinalnog trakta, boli u trbuhu, proljevom i nadutošću.U nekim istraživanjima se navodi da su pojedinci, koji su jeli sjemenke grožđa, dobili upalu slijepog crijeva. Neprobavljena sjemenka ili ostaci voća, također mogu izazvati akutne bolove u trbuhu.

Grožđe, takođe, može stvoriti problem ako imate sindrom iritabilnog crijeva. Ono sadrži neprobavljiva vlakna koja mogu stimulisati gastrointestinalni trakt. Ako imate sindrom iritabilnog crijeva, ne jedite grožđe na prazan želudac.

Ako imate probavne smetnje ili problem s stomakom, može vam pomoći sok od đumbira. Đumbir, također, pomaže u smanjenju mučnina, ppsebno u slučaju trudnoće ili drugih tretmana, kao što je hemoterapija.

Može rezultirati proljevom

Hrana bogata šećerom može izazvati proljev. Neka istraživanja su pokazala da šećerni alkoholi, organski spojevi koji se nalaze u šećeru, mogu dovesti do proljeva. Međutim, nema dokaza o tome da grožđe sadrži šećerne alkohole.

Sok od grožđa može izazvati ovaj problem kod podložnih pojedinaca, jer sadrži jednostavne šećere.

Neki ljudi vjeruju da grožđe može izazvati i putnički proljev. To je vrsta proljeva koja se javlja kada otputujete u mjesto na kojem su hrana i higijenske navike drugačije od onih na koje ste navikli.

Može dovesti do prekomjerne težine

Konzumiranje prekomjerne količine grožđa može dovesti do brzog unošenja kalorija. Grožđe ima veliku količinu kalorija. Iako nema dokaza o tome da grožđe dovodi do pretilosti, prejedanje njime može povećati rizik od toga.

Birajte svježe grožđe prije nego konzervirane varijante, jer ovo drugo sadrži dvostruko više šećera i može ubrzati vaše debljanje.

Ideja da grožđe dovodi do pretilosti još uvijek nije službena. Možete uvrstiti ovo voće u svoju svakodnevnu ishranu, ali ograničite si porcije (recimo na 8-10 grožđica dnevno).

Može uzrokovati komplikacije tokom trudnoće

Ovaj efekt može se pripisati resveratrolu u grožđu, koji je moćan polifenol koji također možete naći u vinu.

U istraživanju je otkriveno da suplementi resveratrola, zapravo, mogu dovesti do problema s gušteračom kod fetusa u razvoju. Iako istraživanje ne navodi ništa protiv grožđa, bolje je biti oprezan.

Neke ranije studije pokazale su da suplementi resveratrola, zapravo, mogu biti dobri tokom trudnoće. Ali u velikoj mjeri, istraživanja nisu uvjerljiva. Zato je najbolje provjeriti sa svojim lijekarom smijete li uzimati grožđe tokom trudnoće. 

Može pogoršati problem s bubrezima

Istraživanja su pokazala akutno zatajenje bubrega kod pasa nakon jedenja grožđa. Nakon konzumiranja grožđa, prijavljeno je da su psi povraćali. Takođe su imali anoreksiju, letargiju i proljev. Izvještaj Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti upućuje na to da pojedinci s uznapredovalim hroničnim bolestima bubrega i dijabetesom ograničavaju unos određene hrane, uključujući grožđe.

Iako nijedna studija nije direktno povezala grožđe sa štetnim efektima na bubrege kod ljudi, morate biti oprezni. Ako imate bilo koji oblik bolesti bubrega, držite se podalje od grožđa i razgovarajte s lijekarom.

Kao što je rečeno, grožđe je uglavnom sigurno. Takođe je i nevjerovatno hranljivo. Ali važno je znati loše efekte koje može izazvati. Ovo voće također može imati negativne efekte u kombinaciji s određenim lijekovima. Ako uzimate bilo koji oblik lijekova, trebali biste biti oprezni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )