FOTO: unsplash.com

A nije riječ „prestolonasljednikovica“…

Srpski jezik je bogat i raznolik, treba ga čuvati i njegovati. Ima svoje posebnosti i ljepotu, ali i mnoge riječi koje „lome jezik“. Njemački jezik, kao i skandinavski jezici, vjerovatno su najpoznatiji po dugim složenicama, ali i srpski jezik ima svoje „kandidate“.
 
Mnogi izvori izdvajaju dvije riječi srpskog jezika kao najduže – prestolonasljednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova, piše Nacionalna geografija.
 
Ipak, rekorde u sastavljanju najdužih riječi postavili su stanovnici zemalja Skandinavije. Tako, na primer, švedska riječ „sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad“ znači „zaliha uniforma namjenjena osoblju unije tramvajskih kompanija“.
 
Holanđani koriste riječ „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingsnjerkzaamheden“ da označe pripreme za dječiji festival, odnosno dječiji karneval, prenosi Mondo.
 
Veoma komplikovanu riječ za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi „speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode“.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )