FOTO: undefined

Ovo super-voće potiče iz Sjeverne Amerike, ali se danas uzgaja i cijeni širom svijeta.

Aronija ima malo kalorija i masti.Takođe, aronija sadrži impresivan nivo minerala i vitamina. Osim toga, kora ovog bobičastog voća je takođe dobar izvor dijetetskih vlakana.
 
Ovo bobičasto voće je takođe dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata. Možete uzgajati aroniju u vašem kućnom vrtu i uživati u svojim, svježim bobicama aronije. Bobice će biti zrele krajem ljeta ili početkom jeseni. Tada možete odabrati bobice i jesti ih svježe sa grma, bilo sirove ili prerađene na mnogo različitih načina, piše Zdravissimo.
 
Redovno konzumiranje bobica pruža potencijalne zdravstvene prednosti protiv raka, starenja i neuroloških oboljenja, upale, dijabetesa i bakterijskih infekcija.


Sibirska aronija
 
Sibirska aronija se naziva još i crna aronija ili sibirska borovnica - budući da podsjeća na borovnicu i može da toleriše veoma niske temperature.
 
Porijeklo
Sibirska aronija je mali, listopadni grm, visine oko 5-8 m, koji vodi porijeklo iz sjeverno-američkih predjela koji su poznati kao veoma hladni. U Sibir je dospjela upravo iz Sjeverne Amerike.
Bobice sibirske aronije su bogat izvor antioksidanasa, i to prije svega antocijana. Iz tog razloga se naročito sibirska aronija cijeni kao nevjerovatan prirodni lijek za mnoge bolesti i stanja.
Aronija i njena ljekovitost
 
Aronija kao lijek ima niz prednosti, prije svega, zahvaljujući svom antioksidativnom, protiv-upalnom i antibakterijskom dejstvu.
 
Može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti.

Aronija podstiče mršavljenje
 
Aronija ima malo kalorija i masti, a sadrži dijetetska vlakna i obilje hranljivih materija. Aronija vas duže drži sitim i poboljšava vaše cjelokupno zdravlje, što utiče povoljno na mršavljenje.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )