FOTO: null

Orke žive u različitim kulturama, svinje su saosjećajne, papagaji zjevaju kada vide drugog pripadnika sopstvene vrste kako zjeva: ovo su samo neke od zanimljivih činjenica koje svjedoče o sličnosti životinja i ljudi. Njemački autor Karsten Brenzing pozaba

1. Sjenice koriste razne trikove da bi došle do hrane, na primjer, otvorile flašu mlijeka. Povrh svega, to znanje umiju da prenesu svim članovima svoje zajednice.

2. Svinje imaju dugoročno pamćenje, razumiju simbolične informacije i imaju sposobnost da nauče procedure opisane na odgovarajući način. Izrazito uživaju u igri, poznaju druge pripadnike zajednice i izražavaju saosjećanje.

3. Ono što jednom dograbe kapucini obično ne ispuštaju ni za živu glavu, a jedna studija je pokazala da su posle nekoliko mjeseci treninga naučili da za novac mogu da kupe hranu i ponašali su se slično kao ljudi.

4. Ples delfina na repnom peraju nije prirodan, već naučeni talenat. Ipak, cijela jedna generacija delfina naučila je trik od primjerka koji je živjeo u zarobljeništvu. Tako je imitiranje preraslo u tradiciju.

5. Orke žive u različitim kulturama. Dok jedna grupa jede samo ribu, druga grupa lovi i sisare. Genetske studije pokazuju da takve razlike među grupama postoje već 700.000 godina.

6. Grbavi kitovi svake godine izmišljaju nove pjesme. Naučnici pretpostavljaju da novi elementi u repertoaru “pjevača” treba da doprinesu njihovoj privlačnosti, odnosno da je brže prihvatanje novog elementa znak “biološke forme”. Ovo može da se uporedi s modnim dikatima u životu ljudi, jer i mi, prateći modu, želimo da pokažemo da smo u duhu vremena.

7. Šimpanze koriste čekić i nakovanj za razbijanje orašastih plodova najmanje 4.300 godina. Naučnici govore o “kamenom dobu šimpanza”.

8. Načnici su koristili test sa ogledalom da bi ustanovili koje su životinjske vrste svjesne sebe. U tu svrhu su im napravili bijeli znak na glavi. Ako probaju da ga skinu, položili su ispit.

Začuđujuće je što ga u određenom uzrastu ne polože samo ljudi, već i mravi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )