FOTO: Glas Srpske

Hrana s visokim sadržajem kalcija i vitamina D posebno je dobra za jačanje vaših kostiju. To su dva najpoznatija hranjiva sastojka kada razmišljamo o zdravlju kostiju, ali i neki drugi vitamini poput vitamina C također igraju važnu ulogu.

Osim toga, tu je i kalij i magnezij. Zato bi svaka uravnotežena prehrana trebala sadržavati puno svježeg voća i povrća, kao i izvora "mršavih proteina".

Ovih sedam namirnica dobro je za prevenciju, ali i upravljanje osteoporozom. Inače osteoporozu je veoma važno shvatiti ozbiljno jer iako su simptomi često bezbolni, trebate se sačuvati prijeloma, jer ukoliko patite od ove bolesti, trebat će vam veoma dugo da se oporavite.

Zeleno povrće

Iako često mislimo kako je mlijeko glavni izvor kalcija, zapravo ga možemo pronaći u mnogo povrća. Kelj, špinat, kineski kupus i repa zelene boje sadrže dosta kalcija. Osim toga, sadrže i veliku količinu vitamina K za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

Krompir

Za zdravlje kostiju su veoma dobri i magnezij i kalij. Ovi hranjivi sastojci djeluju zajedno kako bi zaštitili vaše kosti. Nedostatak magnezija može poremetiti raznotežu vitamina D. Kalij s druge strane može neutralizirati kiseline u vašem tijelu koje inače izlučuju kalcij iz vaših kostiju.

I slatki i bijeli krompir bogat su izvor magnezija i kalija. Samo ih kuhajte ako želite sačuvati njihovu zdravstvenu vrijednost.

Vitamin C

Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. Ovaj vitamin igra ogromnu ulogu u jačanju kostiju. Vitamin C potreban je za stvaranje kolagena koji je vlaknasti dio kostiju i hrskavice.

No količina vitamina C učinkovitija je kod muškaraca. Vitamin C je presudan za puno stvari, uključujući glatku i mladu kožu.

Riba

Mnoge vrste masnih riba nude dovoljnu količinu vitamina D. Losos je izvrstan izvor kalija, a losos u konzervi također sadrži kalcij. Osim toga i sardine su bogate vitaminom D, pogotovo ako ih jedete s kostima.

Bademi

Bademi sadrže i kalcij i kalij i lako ih je uključiti u prehranu. Možete ih jesti kao grickalice, nasjeckane i samljevene. Bademi sadrže popriličnu količinu masti.

Osim toga, mlijeko na biljnoj bazi, sok od narandže, žitarice i hljeb često se obogaćuju dodatnim kalcijem i vitaminom D. Dakle, čak i ako ne volite mliječne proizvode ili ste vegan i dalje možete dobiti dovoljno vitamina koji će pomoći zdravlju vaših kostiju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )