FOTO: null

Povećanja cijene deponovanja komunalnog otpada ove godine neće biti, uvjeravaju u preduzeću Eko-dep koje gazduje regionalnom deponijom u Bijeljini.

Iako je predviđena ekonomska cijena odlaganja otpada od oko 70 maraka po toni, Eko-dep trenutno posluje sa cijenom od 40 maraka.

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju u kojoj se preduzeće nalazi i na evidentan nesklad među cijenama odlaganja otpada, kritičan period se nastoji prebroditi kroz provođenje određenih mjera štednje, a koje se neće negativno odraziti na likvidnost preduzeća, sve kako ne bi došlo do povećanja cijene odlaganja otpada, pa tako ni do povećanja cijene odvoza smeća od strane komitenata, koji bi u tom slučaju bili prinuđeni da povećaju cijene odvoza smeća što bi ujedno bio i direktan udar na kućni budžet građana, kažu u ovom preduzeću.

U interesu ovog preduzeća bilo je ranije da se ide u povećanje cijene odlaganja otpada,kaže Marjanović i ističe da se u saradnji sa Gradskom upravom nastoji pronaći drugo rješenje, kako do povećanja cijene ne bi došlo.

U posljednjih nekoliko godina na regionalnu deponiju se odloži oko 30.000 tona otpada.

Podsjetimo, na eko deponiju smeće odlažu Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Teočak, dok Čelić ne koristi tu mogućnost.

Ukupni godišnji prihod koji po ovom osnovu ostvaruje Eko-dep iznosi oko 1,2 miliona maraka, u ovom iznosu po količini prikupljenog i deponovanog otpada Grad Bijeljina učestvuje oko 91 odsto. Marjanović napominje da se preduzeće trenutno suočava sa problemima oko otplate kredita, a u pitanje je dovedeno i investiranje u planiranu izgradnju treće ćelije u koju bi trebalo uložiti oko 1,3 miliona evra.

Opštine osnivači regionalne deponije uspevaju da prikupe tek 60 do 70 odsto otpada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )