FOTO: Pixabay

Pomama sa malo masti iz 1980-ih i 1990-ih je možda bila dobronamjerna, ali ako pitate današnje zdravstvene radnike, vjerovatno je napravila više štete nego koristi.

Iako je ideja bila da bi smanjenje masti smanjilo kalorije i samim tim podstaklo gubitak težine, sada znamo da nisu sve masti stvorene jednake.
 
Neke, poput omega-3 masnih kiselina i mononezasićenih masti, imaju ogromne zdravstvene prednosti poput smanjenja upale i promicanja zdravlja srca. Čak je i zdravstveni profil zasićenih masti daleko složeniji nego što smo nekada vjerovali.
 
Često, uklanjanjem prirodne masti, proizvođači hrane moraju je zameniti drugim, ne tako zdravim zamjenama, emulgatorima i drugim sastojcima koji ne dodaju hranjive stvari.
 
Prije nego što uzmete laganu ili dijetalnu hranu s police, pogledajte ovu listu nemasnih namirnica koje nisu toliko zdrave kao što mislite.
 
Nemasni kikiriki puter
 
Ne plašite se masti u puteru od kikirikija. Prema Harvard Health-u , punomasni puter od kikirikija ima istu razmjeru zasićenih i nezasićenih masti kao i maslinovo ulje, jedna od namirnica koje su najzdravije za srce. U stvari, Harvard izvještava da su mnoge studije pokazale da ljudi koji redovno jedu puter od kikirikija imaju manji rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 od onih koji ga rijetko uključuju.
 
Majonez
 
Tradicionalni majonez dobija svoje prepoznatljivo bogatstvo od žumanaca, koji sadrže oko 5 grama masti svaki. Pa kako napraviti namaz za sendviče bez njih? Odgovor nije lijep. Majonez sa malo masti često dodaje zgušnjivače, kao što je modifikovani skrob za hranu, i oslanja se na sojino ulje, a ne na jaja, radi glatkoće. Iako ovi sastojci nisu opasni, ne nude ishranu pravih žumanaca, koji sadrže vitamine poput A, B12 i D, plus antioksidante poput luteina, zeaksantina i selena.
 
Margarin
 
Postoji dobar razlog zašto je margarin pao u popularnosti od svojih slavnih dana 1970-ih. Prema Harvard Healthu, nikada nije bilo dobrih dokaza da upotreba margarina umjesto putera smanjuje šanse za srčani udar ili razvoj srčanih bolesti. Neki margarini mogu imati manje masti od pravog putera, ali oba su visoko kalorična, tako da su oba hrana za umjereno korišćenje.
 
Nemasne grickalice
 
Iako nemasni čips ili perece mogu ponuditi manje kalorija nego njihove punomasne verzije, jedna stvar se ne mijenja: ova hrana je i dalje obično visoko obrađena. Da biste bili pametni i zdravi, pogledajte etikete da vidite šta dobijate. Malo masti ili ne, dugačka lista sastojaka je znak da hrskava poslastica ne poboljšava vaše zdravlje.
 
Energetske pločice
 
Energetske pločice imaju takozvani „zdravstveni oreol“, što olakšava vjerovanje da su same po sebi hranljive. Ali to nije uvijek slučaj. Energetske pločice sa niskim udjelom masti mogu biti ultra-obrađene i upakovane „fanki“ sastojcima, prenosi Kliks.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )