FOTO: null

Ruskim putarima snijeg nije iznenađenje. Samo u posljednjih 24 sata na ulice Moskve izašlo je više od 7.000 jedinica specijalne tehnike za čišćenje snijega i više od 30.000 komunalaca koji rade na raščišćavanju grada od snijega i leda, iako je snježni p

Čak ni veoma niska dnevna temperatura od minus 18 stepeni, koliko je danas izmjereno u ruskoj prestonici, nije spriječila nadležne komunalne službe da uklone snijeg i led sa kolovoza, trotoara, parkinga, dvorišta, parkova i drugih pješačkih zona.

Gradske vlasti misle i na bezbjednost pješaka, pa se snijeg ne čisti samo sa ulica, već i sa krovova zgrada.

Zanimljivo je da na zgradama koji imaju ravne krovove postoji zaštitna ograda kako snijeg i ledenice ne bi završili na trotoaru ili na glavi prolaznika, dok se u slučaju kosih krovova, stubićima i specijalnim trakama ograđuju dijelovi trotoara kako bi se spriječilo da se ljudi približavaju rizičnoj zoni.

Ko je bio zimi u Moskvi zapamtio je zvuk lopata koji bjesomučno stružu asfalt. Komunalci vrijedno rade bez prestanka, čak i 24 sata ukoliko je to potrebno.

Posao započinju u sam cik zore, po mrklom mraku i po mrazu, a rade i uprkos mećavi i vjetru. Takva slika se može vidjeti u svakom dijelu grada, u centru i na periferiji.

Mašine i vozila danonoćno uklanjaju snijeg sa moskovskih ulica, a istovremeno ih posipaju specijalnim ekološkim hemikalijama koje tope led.

Kada snežnih padavina nema u većim količinama na ulicama Moskve neprestano su angažovana vozila za čišćenje snijega, vakumski usisivači i manja mehanizacija, ali su moskovske vlasti u slučaju obilnih snježnih padavina spremne da na ulice izvedu i čak 18.000 dampera za uklanjanje snijega i drugu tešku mašineriju.

Primjera radi, krajem decembra Moskva je bila okovana snijegom i ledom, što je u jednom trenutku otežalo kretanje u saobraćaju i gotovo paralisalo grad. Preko noći je palo do 20 centimetara snijega, ali je zbog mećave i nanosa snijeg dosegao visinu i do pola metra.

Javne komunalne službe su za samo jedan dan izvezle iz grada oko 200.000 kubnih metara snijega na specijalne "deponije" na kojima se snijeg obrađuje. U tom podvigu učestvovalo je više od 10.200 vozila.

Dešava se i da se za jedan dan iz ruske prestonice izveze i pola miliona kubnih metara snijega, koji se topi na mjestima namijenjenim specijalno za to. U "topionicama" se snijeg prerađuje i pročišćava specijalnim ekološkim reagensima, a zatim odliva u specijalne bazene i odatle u rijeku Moskvu.

Ranije su snijeg direktno bacali u reku, ali kada je koncentracija nafte i drugih zagađivača premašila normu, Moskva je prešla na taj noviji sistem rada.

Osim stacioniranih "topionica", u Rusiji rade i mobilne "topionice" snijega - specijalna vozila koja tope i prečišćavaju snijeg "u hodu". Mnoge privatne firme su od toga napravile pravi biznis. Oni nude kompanijama, fabrikama i tržnim centrima svoje usluge - čišćenje snijega na parkinzima ispred njihovih objekata, a zatim prerađivanje i odvoženje snijega obično do rijeke, deponije ili kanalizacije.

Zanimljivo je da se prilikom čišćenja parkinga može desiti i da nadležne službe "preparkiraju" automobile koji smetaju, ali ga poslije čišćenja vraćaju na svoje mjesto.

U svakom slučaju, i javne komunalne službe i privatne kompanije rade punom parom u svako doba dana i noći - jer snijeg Moskvu nikada ne može i ne smije iznenaditi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )