FOTO: null

Iako sletanja po izuzetno jetrovitom vremenu nisu retkost, skoro svaki video-snimak nekog velikog putničkog aviona koji se “bori” s naletima snažnog vetra iznova budi pažnju.

Najnoviji stiže s ostrva Madeire, čiji je aerodrom lociran s jedne strane blizu obale, a s druge pored brdovitog terena, pa su loši vremenski uslovi tamo veoma česti. 

Na snimku su prikazana tri dramatična sletanja i jedno poletanje. Prvi avion je desnim krilom zamalo dodirnuo pistu, ali je pilot uspeo da ga “ispravi” i sigurno ga prizemlji. 

Drugi je sletao u trenutku kada su udari vetra bili toliko snažni da pilot nije hteo da rizikuje, pa je u posljednjoj sekundi odustao od sletanja. 

Treći avion se takođe probijao kroz olujni vetar, ali u ovom je slučaju sletanje bilo “najmirnije”. 

Četvrti avion je snimljen nakon poletanja, kada se zbog vetra takođe opasno zanjihao. 

Aerodrom u Madeiri inače važi za jedan od najopasnijih na svetu kada je sletanje u pitanju. 

Piloti koji lete na Madeiru zbog konfiguracije terena oko aerodroma moraju da prođu posebnu obuku kako bi sletanja i poletanja bila besprekorna. Pista je u dva navrata morala da bude produžena zbog teških nesreća, uključujući i onu fatalnu do koje je došlo 1977. godine, kada je avion kompanije TAP izleteo i sudario se sa mostom, prilikom čega je nastradalo više od 130 ljudi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )