FOTO: undefined

Lampica EPC podrazumijeva nadzor nad brojnim elektronskim sistemima aktivne bezbjednosti, poput elektronske kontrole stabilnosti i tempomata.

Od svh lampica na instrument tabli – EPC je vjerovatno najmanje poznata. Stariji automobili je uglavnom nemaju jer se njene funkcije "kriju" u žutoj lampici sa oznakom motora ("check engine"). Od novih automobila, na primjer, imaju je vozila iz Volkswagen grupacije.
 
Originalno dizajnirana za obavještavanje o problemima sa funkcijama paljenja i gasa, uloga EPC-a sada uključuje nadzor nad brojnim elektronskim sistemima aktivne bezbjednosti, poput elektronske kontrole stabilnosti i tempomata, piše Revijahak.
 
Elektronska kontrolna jedinica (ECU) vašeg vozila je mozak automobila, omogućavajući motoru, pogonu i drugim sistemima da pravilno rade. EPC prati ECU i nadzire te funkcije, a ako nešto pođe po zlu, pali se žuta EPC lampica na instrument tabli.
 
U isto vrijeme, u zavisnosti od kvara, mogu se uključiti i druge lampice upozorenja, poput sijalice za provjeru motora.
 
U slučaju uključenja EPC lampice, tempomat bi se mogao sam isključiti, a elektronska kontrola stabilnosti bi takođe mogla prestati da radi. Kako bi pokušao da zaštiti motor od oštećenja, mogao bi se aktivirati i način rada "limp-home" (smanjenje snage motora).
 
EPC sijalica upozorenja može biti pokazatelj manjeg problema, ali i vrlo ozbiljnih problema. Zato, ako se lampica upali, vaše vozilo treba što prije da pregleda auto-mehaničar.
 
Čak i ako se čini da automobil radi normalno, nemojte nastaviti da vozite duže nego što je neophodno.
 
Takođe, kako ne biste bili iznenađeni kada ova sijalica odjednom zasvjetli na instrument tabli, ne bi bilo loše pogledati knjižicu sa uputstvima vašeg vozila i vidjeti ima li EPC lampicu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )