FOTO: null

Direktor Turističke organizaciije Republike Srpske Nada Јovanović otvorila je danas u Novom Sadu štand TORS-a u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", na kojem će biti promovisani turistički potencijali Srpske.

Јovanovićeva je pozvala Novosađane, kao i sve Vojvođane da posjete Republiku Srpsku i upoznaju se sa čarima njenih turističkih mogućnosti, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

"Prije svega, u susret novoj zimskoj sezoni pozivam Novosađane, kao i sve Vojvođane da dođu na olimpijsku ljepoticu Јahorinu i uživaju u skijanju na izvanredno uređenim stazama. Sigurna sam da, kad osjete čarolije Јahorine, nikad joj se neće prestati vraćati. A dolaziće i njihova rodbina, prijatelji komšije kad im oni ispričaju jahorinske utiske", rekla je Јovanovićeva za Srnu.

Ona je dodala da Јahorina nije jedina atraktivna turistička destinacija u Republici Srpskoj, navodeći da joj "opasno", konkuriše rafting na Vrbasu.

"Banjaluka jedina u Evropi ima stazu za noćni rafting na plahovitom Vrbasu. Adrenalina, međutim, neće nedostajati i svima onim koji se uhvate u koštac s neukroćenim brazacima Tare", dodala je Јovanovićeva.

Ona je sugerisala Novosađanima i Vojvođanima da ne "preskaču" nadaleko poznata ljekovita svojstva banja u Srpskoj.

"Izdvojila bih, ipak, renoviranu Banju Kulaši, koja čija voda ne liječi, ali kako stručnjaci tvrde, pouzdano drži pod kontrolom opasnu bolest psorijazu. Renovirani Kulaši ne pružaju samo zdravstvene usluge, nego i veoma kvalitetnu, ostalu turističku ponudu, poput izleta u živopisnu okolinu", navella je Јovanovićeva.

Ona je pozvala mlade Vojvođane da dođu na legendarnu Sutjesku, na manifestaciju "OK fest".

"Riječ je o fantastičnoj manifestaciji mladosti i dobre muzike u Nacionalnom parku `Sutjeska` koja se završava upravo pred početak Sajma omladinskog turizma u Novom Sadu, kao i muzičkog festivala `Egzit`", pojasnila je Јovanovićeva.

Ona ističe da je Republika Srpska, u okruženju, svijetu i Evropi prepoznata po nesvakidašnjim ljepotama tajanstvenih pećina.

"Pećine Orlovača u Istočnom Sarajevu i Govještica pored Rogatice po svojoj ljepoti i mističnosti su prava Božija davanja. Govještica je istražena 15 kilometara, od ukupno 54 kilometra dužine, i taj pećinski dragulj zaista treba posjetiti i osjetiti", kaže Јovanovićeva.

Ona naglašava da Republici Srpskoj ne nedostaje predjela za takozvani avanturistički turizam, koje se ogleda u paraglajdingu i kanjoningu.

"Paraglajding na Ozrenu već je dobro afirmisan kao i kanjoning u kanjonu Tijesno gdje upravo počinje festival `Dril end čil`. Srpska je nezaobilazna destinacija i za `hajlajtere`, koji dolaze iz Amerike, Izraela, kao i doslovno iz svih kontinenata", kaže ona.

Јovanovićeva tvrdi da je Republika Srpska konkurentna svijetu, Evropi i okruženju kad su u pitanju cijene turističkih usluga.

"Ne volim reći da nam turisti dolaze, jer smo mi u Republici Srpskoj jeftiniji od drugih. Turisti u Srpsku dolaze zbog onog što vide i onog što i kako im nudimo. A definitivno turizam u Republici Srpskoj je kategorisan, kao i svugdje u svijetu. S tim što svijet nema seoski turizam u obliku kakvog ga mi nudimo, niti mu može konkuristai cijenama", navodi Јovanovićeva.

Ona smatra da će svi koji se jednom odluče da odmor provedu u nekom selu Srpske, to će činiti zauvjek.

"U Republici Srpskoj je prava ekspanzija seoskog turizma, a živopisna etno-sela niču na sve strane. Kad stranac dođe i slavi našu slavu zajedno sa domaćinom, pije nadaleko poznata pića i uživa u slavskim gurmanlucima, teško da će više ikad pomisliti da odmor provede na nekom drugom mjestu", konstatovala je Nada Јovanović.

Štand TORS-a postavljen je na Trgu slobode, ispred novosadske Gradske kuće kod monumentalnog spomenika Svetozaru Miletiću.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", kad je u pitanju Novi Sad, trajaće do utorka, 13. septembra.

U okviru nje, večeras u 20.00 časova, u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu /SNP/, biće održan koncert etno-grupe "Trag".

Za ponedjeljak, 12. septembra, na štandu TORS-a biće organizovana promocija turističke ponude Republike Srpske, na kojoj će se posjetiocima predstaviti njeni gradovi i opštine .

U ponedjeljak u 19.00 časova u Matici srpskoj biće održano književno veče pod nazivom "Književni istok Republike Srpske".

Književno veče organizovano je u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske u Istočnom Sarajevu, a učestvovaće Goran Vračar, Željko Pržulj i Nedeljko Zelenović.

Trećeg dana pomenute manifestacije, u utorak 13. septembra, na Trgu slobode na štandu TORS-a ponovo će biti promovisan turizam Srpske.

"Dani Srpske u Srbiji", kad je u pitanju Novi Sad, završavaju istog dana naveče koncertom banjalučke rok-grupe "Sopot".

"Sopot" će koncert održati u 21.00 čas u popularnoj "Fabrici", klubu novosadskog Studentskog kulturnog centra /SKC/.

Osim privrednog i kulturnog značaja manifestacije, njen smisao je i u jačanju i unapređenju institucionalne saradnje Republike Srpske sa Srbijom.

"Dane Srpske u Srbiji" organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod sloganom "Srpska zove, spakuj se i kreni!"

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )