FOTO: null

Muzej Semberije u Bijeljini u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu sedmi put je organizovao Smotru arheološkog filma tokom koje će publici biti prikazana četiri filma iz Italije, tri iz NJemačke, dva iz Srbije i jedan film iz Crne Gore.

Smotra je večeras otvorena projekcijom njemačkog arheološkog filma "Žene Vikinga - Sigrunin bijeg na Island" koji prikazuje ulogu i društveni položaj žene u vikinškoj zajednici. 

Prve večeri biće održana i projekcija italijanskog filma "Drvodelje i stolari u bronzanom dobu" koji prikazuje rekonstrukcije nekih elemenata stambenih objekata ljudi koji su živjeli u bronzanom dobu, tehnike gradnje i obrade drveta. 

Projekcije filmova organizuju se u Muzeju svake srijede u februaru od 18.00 časova. Ulaz je slobodan, a najvjernija publika godinama su bijeljinski gimnazijalci koji su članovi istorijske sekcije. 

Naredne srijede na repertoaru su filmovi o rimskoj i etrurskoj civilizaciji - italijanski "Verona, otvoreni grad - u traganju za Veronom rimskog doba", "Zora Etruraca - aspekti i svjedočanstva vilanovske kulture" i srpski "Purpurni Sirmijum". 

U najavi iz Muzeja se ističe da ova tri filma na dokumentarni način oživljavaju važne elemente dvije civilizacije nastale na Apeninskom poluostrvu - rimski urbani sistem, sa akcentom na univerzalna mjesta spomeničkog nasljeđa poput arena, pozorišta, slavoluka, hipodroma, palata, mostova, upotpunjenih cjelovitijim shvatanjem rimskog grada i novim pogledom na podzemnu Veronu i današnju Sremsku Mitrovicu. 

Treće večeri Smotre arheološkog filma u Bijeljini biće predstavljene priče o tri crkve - katedrali u njemačkom gradu Magdeburgu - "Otkriveni grob kraljice Edite", ostacima crkve otkrivenim na trasi auto-puta od Niša prema Bugarskoj - "Ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke" i budvanskoj bazilici - "Klesarski eho". 

Sedmu smotru zatvoriće italijanski dokumentarni film "Tajanstveni Turfan - od Puta svile do Humboltforuma" o drevnom Putu svile i "Silikatno staklo, zvjezdano staklo iz libijske pustinje" - arheološka i geološka priča o dragocjenom silikatnom staklu iz libijske pustinje, nastalom prije više desetina miliona godina u eksploziji komete pri prolasku kroz zemljinu atmosferu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )