FOTO: null

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini večeras je otvorena izložba fotografija „Stara Tuzla - Srpska Varoš“ čiji je autor sveštenik Milan Topić.

Topić je rekao da 250 prikazanih starih fotografija i dokumenata svjedoče o dijelu grada koji je nestao zbog slijeganja tla, a ostao je samo dio Srpske Varoši gdje se i danas nalazi Saborna crkva i Vladičanski dvor u Tuzli. 

Kao sveštenik, ali i kao zaljubljenik u starine, posebno u staru fotografiju, Topić kaže da je materijal prikupljao 10 godina i da je sakupio oko 5.000 fotografija stare Tuzle. 

Prema njegovim riječima, najstariji dokument u postavci je putopis iz 1840. godine u kome se navodi da je u Bosni u to doba postojalo 70 učionica, odnosno škola, od čega u Tuzlanskom kotaru 36 pravoslavnih škola, dvije katoličke, dvije jevrejske i jedna muhamedanska. 

Autor ističe da izložba o staroj Tuzli prikazuje i organizacije koje su od davnina djelovale pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao što je Učilište iz 1873. godine, internat Kola srpskih sestara i Crkveno pjevačko društvo "NJegoš" iz 1886. godine, čiju tradiciju baštini slavni bijeljinski hor "Srbadija" i dirigent Desanka Trakilović. 

Ova izložba, koja pokazuje kulturno i nacionalno blago pravoslavnih Srba i Tuzle kroz istoriju, dva mjeseca je bila postavljena u Vladičanskom dvoru u Tuzli, gdje je imala više od 500 posjetilaca. 

Gostovanje u Bijeljini organizovali su Narodna biblioteka "Filip Višnjić" i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, a već na otvaranju izložba je izazvala ogromno interesovanje publike. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )