FOTO: null

U bijeljinskom Muzeju Semberije danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „25 godina Narodne skupštine Republike Srpske /1991–2016/“.

U ime predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske izložbu je otvorio poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Siniša Maksimović. 

"Drago mi je što kao poslanik učestvujem u obilježavanju 25 godina postojanja Narodne skupštine, a zadovoljstvo mi je i što je Bijeljina dala doprinos radu parlamenta i što je veliki broj poslanika iz ovog grada učestvovao u stvaranju i radu Narodne skupštine Srpske", rekao je Maksimović otvarajući izložbu. 

On je istakao da je Narodna skupština bila ključno mjesto u nastajanju Republike Srpske, te da je veoma važno to što je srpski narod organizovano pristupio stvaranju svoje države i u punom demokratskom kapacitetu kasnije pokazao da u njenom radu mogu učestvovati i drugi narodi. 

"Danas imamo multinacionalnu Skupštinu koju čine narodi i narodnosti sa ovih prostora. Svima nam je želja da Republika Srpska ubuduće slavi i više jubileja, te da bude bolje i kvalitetnije mjesto za življenje, i u BiH i u regionu", rekao je Maksimović. 

Prije otvaranja izložbe, Maksimović je sa narodnim poslanikom Milenkom Vićanovićem otkrio spomen-ploču u Medicinskoj školi u kojoj je 14. i 15. septembra 1992. godine održana jedna od prvih sjednica Narodne skupštine Srpske. 

Govoreći o izložbi, direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je Arhiv imao namjeru da prikaže najznačajnije događaje iz četvrt vijeka postojanja republičkog parlamenta. 

"Počeli smo sa 1990. godinom i prvim višestranačkim izborima u tadašnjoj Socijalističkoj republici BiH, pa preko 24. oktobra 1991. godine i osnivanja Narodne skupštine, pa sve do devetog saziva izabranog u oktobru 2014. godine", rekao je Stojnić novinarima. 

On je dodao da se izložba završava referendumom o Danu Republike koji je održan u septembru 2016. godine. 

"Na ovih 30 panoa prikazali smo arhivske dokumente, fotografije, plakate, karte, mape i otprilike sve ono što je najznačajnije za 25 godina postojanja najvišeg zakonodavnog organa u Republici Srpskoj", rekao je Stojnić. 

On je istakao da je izložba mogla biti sveobuhvatnija, te da je bilo teško opredijeliti se pri izboru dokumenata. 

"Tada bismo, međutim, imali problem postavke u drugim gradovima van Banjaluke, jer nam galerijski prostori to ne dozvoljavaju. Zato smo pravili selekciju da na ovih 30 panoa prikažemo svih devet saziva i samo osnivanje narodne skupštine Srpske", pojasnio je Stojnić i dodao da je rad na pripremi izložbe trajao devet mjeseci, te da je bio angažovan tim ljudi koji su vršili istraživanja u Beogradu, Bijeljini, te koristili dokumenta i građu "Glasa Srpske", Narodne skupštine i Arhiva Srpske. 

Stojnić kaže da je izložba edukativne prirode i da je namijenjena novim generacijama i onima koji su rođeni u vrijeme stvaranja Republike Srpske. 

"Izložba prati savremenu istoriju, ovu u kojoj smo i mi učesnici. Trudili smo se da bude poučna, pedagoška, a u kojem god gradu je gostovala organizovano su je posjećivali profesori i učenici", naveo je Stojnić. 

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica istakao je da je današnja izložba jedna od neuobičajenijih, te da predstavlja svjedočanstvo o četvrt vijeka postojanja Narodne skupštine Republike Srpske. 

Izložba u Muzeju Semberije biće otvorena do 27. decembra. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )