FOTO: InfoBijeljina.com

U Bijeljini je danas počela manifestacija "Višnjićevi dani" koja je ove godine u znaku stogodišnjice završetka Velikog rata, dva vijeka Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića i 140 godina od rođenja kompozitora Isidora Bajića, autora opere "Knez Ivo od Semberije".

Ovu četvorodnevnu kulturnu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, a zastava "Višnjićevih dana" podignuta je na jarbolu ispred Narodne biblioteke u Bijeljini koja nosi ime srpskog pjesnika Filipa Višnjića. 

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Bijeljina Mitar Novaković je u ime organizatora najavio brojne kulturne sadržaje kojima će naredna četiri dana Semberija slaviti srpsku istoriju, kulturu i tradiciju. 

U okviru "Višnjićevih dana" u bijeljinskoj biblioteci večeras je promovisana knjiga "Gusle naše svete", čiji je autor srpski guslar Slavko Jeknić. 

Jeknić je istakao da su gusle dio porodične tradicije, ali i čuvar slavne srpske istorije. 

"Kroz priču o guslama i tradiciji srpskog naroda govorim o aktuelnom društvenom trenutku i potrebi da sačuvamo svoje duhovno i materijalno nasljeđe", rekao je Jeknić novinarima. 

"Višnjićevi dani" biće nastavljeni večeras Svečanom akademijom koja će u 19.00 časova biti održana u gradskom Centru za kulturu, a o Filipu Višnjiću besjediće član SPKD "Prosvjete" Dušanka Novaković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )