FOTO: null

U Bijeljini je večeras otvorena 47. izložba karikatura ,,Pjer,, na kojoj je predstavljeno 120 radova.

Urednik u "Večernjim novostima" Bojan LJubenović rekao je da ova izložba, koju večeras imaju priliku da vide građani Bijeljine, predstavlja srpsku izložbu karikatura. 

"To znači da se sve najbolje što srpska karikatura danas ima u ovom trenutku, nalazi upravo ovde", istakao je LJubenović. 

Izložbu ove godine čini 120 karikatura, a na konkurs je stiglo više od 500 radova. 

"To znači da je tek svaki peti ušao u uži izbor, te da je selekcija bila veoma stroga, kao i svake godine", rekao je LJubenović, otvarajući izložbu koju su organizovali Narodna biblioteka "Filip Višnjić" i kompanija "Novosti" iz Beograda. 

"Zlatnog Pjera", kao najveće i najprestižnije proiznanje u svijetu domaće karikature, dobio je karikaturista "Večernjih novosti" Tošo Borković, kome je ovo peti "Zlatni Pjer". 

LJubenović je pozvao građane Bijeljine da posjete Biblioteku do 13. aprila, do kada će izložba biti otvorena. 

"Žiri je izabrao one karikature koje su na njega ostavile najjači utisak. Gleda se, naravno, likovnost i crtež i ruka, ali je važna univerzalnost poruke, a ponekad i aktuelnost. Sve se to meri i na kraju dobijamo najbolje od najboljih", naveo je LJubenović i dodao da su nijanse odlučivale o najboljima. 

On je naveo da su teme koje figuriraju u okviru "Pjera", uglavnom, gotovo uvijek iste. "Pjer` secira domaću glupost, korupciju, odnos prema susedima, prema vlasti ...odnos prema EU, i to su, uglavnom, teme kojim se naši karikaturisti bave uz, naravno, karikature koje su posvećene portretima", rekao je LJubenović. 

On je napomenuo da "Pjer", ne samo u domaćim, nego i u svjetskim uslovima, predstavlja "prvu ligu festivala karikature". 

Konkurs karikature za nagradu "Pjer" pokrenule su "Večernje novosti" 1967. godine. Idejni tvorac bio je karikaturista i slikar Dragan Savić, a ideju je u djelo proveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik "Večernjih novosti". 

"Pjer" je danas najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )